Polícia zadržala po útoku v Istanbule už sedem podozrivých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Centrom Istanbulu otriasol výbuch, na mieste sú mŕtvi
K výbuchu došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. Foto: SITA/AP

Ankara 14. januára (WebNoviny.sk) – Turecká polícia zadržala už sedem ľudí v súvislosti s utorňajším útokom samovražedného atentátnika v centre Istanbulu, pri ktorom prišlo o život desať nemeckých turistov. Oznámil to dnes turecký minister vnútra Efkan Ala, ktorého citovala agentúra Reuters.

Obrázky: Centrom Istanbulu otriasol výbuch

Minister súčasne uistil novinárov v Ankare, že vyšetrovatelia pri objasňovaní pozadia útoku postupujú veľmi dôkladne. Tlačová agentúra Dogan s odvolaním sa na turecké bezpečnostné zdroje informovala, že v súvislosti s vyšetrovaním výbuchu zadržali siedmich Sýrčanov, z ktorých štyria pomáhali atentátnikovi a boli s ním v osobnom kontakte. Zvyšní traja mali pomáhať pri plánovaní útoku a zabezpečovaní výbušnín.

Siedmich podozrivých podľa agentúry zadržali pri zásahoch protiteroristickej polície v rôznych častiach Istanbulu a v súčasnosti ich podrobujú výsluchom. Stále pritom pokračujú policajné razie zamerané na chytenie ďalších podozrivých.

Na zvýšení počtu policajtov a ďalších bezpečnostných opatreniach sa dnes dohodli účastníci mimoriadnej schôdzky, na ktorej sa zúčastnil premiér Ahmet Davutoglu, minister vnútra Efkan Ala, istanbulský guvernér Vasip Sahin a predstavitelia tajnej služby.

Utorňajší samovražedný bombový útok sa stal v historickej štvrti Istanbulu neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia – pamiatok hojne navštevovaných zahraničnými turistami. Zranenia utrpelo 15 ľudí. Väčšinu z tohto počtu tvoria Nemci a zvyšok občania Nórska, Peru a Južnej Kórey.

Turecké úrady identifikovali atentátnika ako Nabíla Fadlího pôvodom zo Saudskej Arábie, ktorý prišiel do Turecka ako utečenec zo susednej Sýrie a vydával sa za azylanta. Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutogla útok spáchal Islamský štát (IS). Nemenovaní aktéri však podľa Davutogla využili túto extrémistickú organizáciu ako „subdodávateľa“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet Davutoglu