Al-Káida zaútočila na hotel v Burkine Faso, zomrelo 29 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Al Kájda zaútočila na hotel v Burkine Faso, zomrelo 22 ľudí
Foto: SITA/AP

Ouagadougou 17. januára (WebNoviny.sk) – Pri útokoch na kaviareň a hotel v metropole Burkiny Faso Ouagadougou zabili militanti z al-Káidy prinajmenšom 28 ľudí z minimálne 18 krajín a zranili 56 ďalších. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenia tamojšej vlády.

Medzi doposiaľ známymi obeťami útokov je šesť Kanaďanov, päť občanov Bukriny Faso, dvaja Francúzi, dvaja Švajčiari a jeden Holanďan. Potvrdili to ministerstvá zahraničných vecí zmienených krajín, ktoré citovala agentúra Reuters. BBC dodala, že pri útokoch zahynul tiež americký misionár Mike Riddering, o ktorého smrti informovala jeho manželka prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Minister vnútornej bezpečnosti Burkiny Faso Simon Compaoré ešte skôr uviedol, že dohromady bolo z hotela Splendid a kaviarne Cappuccino oslobodených 176 rukojemníkov.

Vláda medzičasom oznámila zabitie štyroch útočiacich militantov napojených na teroristickú sieť al-Káida, medzi ktorými boli aj dve ženy. Traja džihádisti – z toho dve ženy – zomreli pri oslobodzovacej operácii hotela Splendid, štvrtý pri bezpečnostnom zásahu v neďalekom hotelovom zariadení Yibi.

Hotel Splendid so 147 izbami aj neďaleká kaviareň Cappuccino boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando pozostávajúce zo štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostali dvoma terénnymi autami. K zodpovednosti za akciu sa neskôr prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda