Súd v súvislosti s atentátom v Istanbule obvinil desať osôb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Centrom Istanbulu otriasol výbuch, na mieste sú mŕtvi
K výbuchu došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 18. januára (WebNoviny.sk) – Súd v Turecku uvalil v nedeľu väzbu na desať osôb podozrivých z účasti na utorňajšom atentáte v Istanbule, pri ktorom zahynulo desať nemeckých turistov, a začal voči nim trestné konanie. Obvinené boli z členstva v teroristickej organizácii, informovala agentúra Dogan.

Obrazom: Výbuch v centre Istanbulu

Šesť ďalších podozrivých, ktorých v nedeľu predviedli pred sudcu, po výsluchu opäť prepustili. Atentátnik sa odpálil v historickej štvrti Istanbulu neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia. Zranenia utrpelo 15 ľudí, z toho sedem Nemcov, zvyšok sú občania Nórska, Peru a Južnej Kórey.

Turecké úrady identifikovali atentátnika ako Nabíla Fadlího pôvodom zo Saudskej Arábie, ktorý prišiel do Turecka 5. januára ako utečenec zo susednej Sýrie a vydával sa za azylanta. Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutogla bol členom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), tá sa však k atentátu zatiaľ oficiálne neprihlásila.

Väzby na IS má mať aj skupina v nedeľu obvinených osôb, ktorých štátna príslušnosť nebola zverejnená. Televízia CNN Türk uviedla, že ide o Sýrčanov.

Podľa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) nemá atentátnik z Istanbulu väzby na Nemecko a ani jeho čin nebol zameraný na nemeckých občanov. „Bol to cielený útok na turistov v Turecku. Páchateľ si vybral väčšiu zájazdovú skupinu, ale na základe súčasných poznatkov sa nezdá, že zámerne nemeckú,“ povedal riaditeľ BKA Holger Münch pre nedeľník Bild am Sonntag.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia