Moskva bude na vyšetrovanie Litvinenka reagovať diplomaticky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexander Litvinenko
Alexandra Litvinenka otrávili plutóniom. Foto: guardian.co.uk

Moskva 21. januára (WebNoviny.sk) – Rozhodnutie Británie súdne vyšetrovať vraždu bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka by mohlo ešte väčšmi „otráviť“ vzťahy medzi Moskvou a Londýnom, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Takéto kvázi vyšetrovania ako to, o ktorom sa tu dnes bavíme, sú schopné ešte väčšmi otráviť atmosféru našich dvojstranných vzťahov,“ povedal podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii Peskov, pričom dodal že Rusko na „všetky potrebné otázky odpovie diplomatickými kanálmi„.

Peskov sa na margo Litvinenkovej údajnej vraždy vyjadril po zverejní správy britských vyšetrovateľov, ktorí dospeli k záveru, že akciu ruskej tajnej služby, ktorej cieľom bolo otráviť Litvinenka rádioaktívnym prvkom Polónium 210, pravdepodobne schválil ruský prezident Vladimir Putin.

Litvinenko, ktorý utiekol v roku 2000 do Británie, zomrel v novembri 2006 – krátko po tom, čo dostal britské občianstvo. Jeho zdravotný stav sa začal zhoršovať po stretnutí s ruskými občanmi Andrejom Lugovým a Dmitrijom Kovtunom, ktoré sa uskutočnilo 1. novembra v londýnskom hoteli Millennium, kde v ich spoločnosti pil zelený čaj. Po jeho smrti britskí experti zistili v jeho tele veľké množstvo izotopu polónia 210.

Hlavným podozrivým z Litvinenkovej smrti je ruský podnikateľ a poslanec Štátnej dumy Lugovoj. Ten však vždy všetky obvinenia odmietal a dnes odmietol aj závery britských vyšetrovateľov. Celú kauzu okolo Litvinenkovej smrti označil za politicky motivovanú.

Lugovoj medzičasom podľa RIA Novosti pripomenul, že britskí odborníci dali v Moskve detektoru lži preskúmať jeho svedectvo o Litvinenkovej smrti a na základe tejto analýzy dospeli k záveru, že do prípadu nebol zapletený.

Britský vyšetrujúci sudca sir Robert Owen dnes v Londýne zverejnil svoju správu o okolnostiach Litvinenkovej smrti, z ktorej vyplýva, že „operáciu (ruskej kontrarozviedky) FSB na likvidáciu Litvinenka pravdepodobne odobril (Nikolaj) Patrušev, vtedajší šéf FSB, ako aj prezident (Vladimir) Putin„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander LitvinenkoDmitrij PeskovVladimir Putin