Pri gréckych ostrovoch sa potopili dva člny plné utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

ATÉNY 22. januára (WebNoviny.sk) – Najmenej 42 migrantov vrátane 17 detí sa dnes utopilo, keď sa ich člny prevrátili neďaleko dvoch gréckych ostrovov pri tureckom pobreží. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na pobrežnú stráž.

Podľa výpovede očitých svedkov sa na palube dreveného člna, ktorý stroskotal pri ostrove Kalolimnos, nachádzali desiatky osôb. Pobrežná stráž zachránila 26 ľudí a z vody vytiahla 34 tiel. Presná príčina nešťastia nie je známa.

Ďalší čln sa krátko po polnoci potopil pri ostrove Farmakonisi po tom, ako narazil na skaliská.

Utopili sa dve ženy a šesť detí. „Ďalším 40 migrantom na palube sa podarilo doplávať na breh,“ uviedla pobrežná hliadka vo vyhlásení. „Bezohľadní prevádzači minulú noc na tureckom pobreží opäť natlačili desiatky migrantov do vratkých a nespôsobilých plavidiel. Na smrť tak poslali nevinných ľudí a dokonca malé deti,“ uviedol vo vyhlásení rezort lodnej dopravy.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) tvrdí, že tento január je v štatistike smrti migrantov v Stredozemnom mori rekordný. Celkový počet migrantov prichádzajúcich do Európy po mori dosiahol tento mesiac číslo 37.000, čo je vyše šesťkrát viac než v uplynulých dvoch rokoch pre daný mesiac dovedna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia