Na východ USA sa valí mohutná snehová víchrica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Washington
Foto: SITA/AP

Washington 22. januára (WebNoviny.sk) – Severovýchod Spojených štátov sa pripravuje na mohutnú snehovú víchricu, ktorá túto oblasť zasiahne dnes popoludní miestnej času, pričom podľa predpovedí má napadnúť vyše 60 centimetrov snehu. V piatich štátoch tejto časti USA – Tennessee, Severnej Karolíne, Virgínii, Marylande a Pennsylvánii -, ako aj vo Federálnom dištrikte Columbia už úrady vyhlásili stav ohrozenia. Školy a vládne úrady dnes zostali zavreté a zrušené boli stovky letov. Ľudia si v obchodoch kupujú zásoby potravín a vody.

Podľa agentúry AP vedenie metra vo Washingtone plánuje prerušiť od dnešného večera dopravu, ktorá sa obnoví zrejme až v pondelok. Denník Washington Post napísal, že na taký dlhý čas bude metro mimo prevádzky prvýkrát za svoju 40-ročnú existenciu. Vedenie metra vysvetlilo, že k prerušeniu dopravy ho viedla obava o bezpečnosť.

Meteorologická služba USA vyslovila obavu, že očakávané výčiny zimného počasia by mohli spôsobiť škody do miliardy dolárov a zasiahnuť do života asi 50 miliónov ľudí na tejto časti východného pobrežia, pričom však New York by nimi mal byť postihnutý oveľa menej než Washington, Baltimore či Filadelfia. Radnice miest vyzvali ľudí žijúcich v ohrozenej oblasti, aby počas víkendu vychádzali zo svojich domovov čo najmenej.

Snehová víchrica Jonas, ktorá sa valí na východ USA, by mohla byť mimoriadne nebezpečná a množstvom zrážok má potenciál zaradiť sa na druhé miesto za víchricou nazvanou Knickerbocker z roku 1922, keď vo Washingtone za dva dni napadlo 66 centimetrov snehu. Víchrica Knickerbocker je nazvaná podľa rovnomenného kina, na ktorom sa počas kalamity v roku 1922 pod záľahou snehu preborila strecha. Zahynulo tam približne 100 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia