Zeman označil projekt komisára OSN pre utečencov za idiotský

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Praha 24. januára (WebNoviny.sk) Český prezident Miloš Zeman dnes povedal, európska pohraničná stráž v počte navrhovaných 1500 mužov je komická a na zastavenie migračnej vlny nepomôže. Štáty by podľa neho mali využívať na ochranu hraníc Schengenu armádu.

„Plne podporujem myšlienku európskej pohraničnej stráže. Ale pripadá mi komické, ak má mať 1500 príslušníkov. Keby každá krajina EÚ do tej stráže dodala 500, to máte 14 tisíc vojakov, s tým už sa niečo dá robiť,“ povedal Zeman v programe Partie televízie Prima. „Tých pašerákov je 30 tisíc, teda dvadsaťkrát viac než pohraničnej stráže,“ dodal.

Český prezident kritizoval aj zdĺhavý proces – o pohraničnej stráži EÚ bude teraz rokovať Európsky parlament (EP). „Bude to trvať šesť mesiacov, potom nastúpia muži v slušivých rovnošatách a budú sa bezmocne pozerať, ako okolo nich prúdia davy migrantov. Načo majú štáty armády, na čo má Grécko armádu? Nejako sa nám tá armáda vyparila,“ povedal Zeman.

O ochrane hraníc bude prezident rokovať aj pri svojej návšteve Moravy budúci týždeň. Chystá sa aj na návštevu hraníc. Komiks, ktorý má českým školákom priblížiť osud migrantov, prezident označil za „idiotský projekt vysokého komisára pre utečencov“. Ocenil ministerku školstva Kateřinu Valachovú (ČSSD) za to, že jej úrad nebude tieto materiály distribuovať do škôl.

„Je to ďalší idiotský projekt vysokého komisára OSN pre utečencov, tie komiksy,“ povedal Zeman. „Myslím si, že je to rovnako naivné ako boľševická propaganda, ktorá síce nemala formu komiksu, ale bola v podstate rovnako stupídna,“ dodal. Komiksový príbeh rozpráva osud chlapca Hamída, ktorý sa vydáva na cestu z Afganistanu do Švédska, doplnil spravodajský server Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Zeman