Mohutnú snehovú víchricu v USA vystriedalo slnečné počasie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Severovýchodné pobrežie USA zasiahla mohutná snehová víchrica
Pre nepriaznivé počasie boli zrušené, resp. presunuté športové podujatia či koncerty. Foto: SITA/AP

NEW YORK 25. januára (WebNoviny.sk) – Jasné, slnečné počasie a mierne stúpajúce teploty potešili v nedeľu milióny obyvateľov východného pobrežia USA po mohutnej snehovej víchrici, ktorá ochromila Washington a priniesla rekordné denné snehové zrážky do New Yorku.

Víchrica a sneh zasiahli v piatok a v sobotu región od pobrežia Mexického zálivu po Nové Anglicko na severovýchode Spojených štátov. Nemohli prísť v lepšom čase, píše agentúra AP. Väčšina ľudí totiž mohla ostať doma, čo umožnilo pohotovostným čatám čistiť cesty a železnice, aby sa v nedeľu zobudila a videla okolie pokryté snehom.

Zlému počasiu pripísali najmenej 29 obetí na životoch

Najväčšie zrážky zaznamenali podľa oficiálnych správ v obci Glengary v Západnej Virgínii, kde napadalo vyše 106 centimetrov snehu. Jeho veľké množstvá však na mnohých iných miestach spôsobili uviaznutie desaťtisícov cestujúcich a prinútili početných ďalších ľudí zmeniť víkendové plány. Zlému počasiu pripísali najmenej 29 obetí na životoch, najskôr pri dopravných nehodách a následne pri odpratávaní snehu alebo v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým.

Obrazom: Severovýchodné pobrežie USA zasiahla mohutná snehová víchrica

Mimoriadne chaotická situácia bola v leteckej doprave po tom, ako cez víkend v regióne zrušili takmer 12 000 letov. Obmedzenú prevádzku už obnovili letiská v New Yorku, v Baltimore a vo Filadelfii, kde podľa úradov za dva dni napadalo toľko snehu ako zvyčajne za celú zimu. Letiská v oblasti Washingtonu boli v nedeľu naďalej uzavreté.

Veľké aerolínie zrušili stovky letov aj na pondelok. Okrem odpratávania snehu a ľadu museli prevádzkovatelia leteckej, železničnej i ďalšej dopravy riešiť otázku toho, ako dostať do práce zamestnancov uväznených doma snehom.

V New Yorku zrušili v nedeľu ráno zákaz jazdy všetkých okrem pohotovostných vozidiel v uliciach. V tamojšom Central Parku namerali celkovo 68,07 centimetra snehu, čo je druhá najvyššia hodnota od roku 1869 a len mierne menej než 68,3 centimetra z februára 2006. Avšak 67,6 centimetra zo soboty je absolútnym rekordom nameraným v tomto meste za jediný deň.

Snehová búrka dostala prezývku Snowzilla

V oblasti Washingtonu ostanú v pondelok zatvorené federálne úrady, ako aj úrady miestnej samosprávy a školy v hlavnom meste i na jeho predmestiach v štátoch Maryland a Virgínia. Federálna Snemovňa reprezentantov oznámila, že vzhľadom na dôsledky snehovej víchrice v doprave pozastavila všetky hlasovania do februára.

Snehové zrážky v okrese Montgomery pri Washingtone patrili k najvyšším počas tohto víkendu, keď v tamojšom meste North Potomac namerali 97,8 centimetra snehu. V Baltimore predbežné údaje o 74,17 centimetra snehu na letisku naznačujú prekonanie doterajšieho rekordu 68,07 centimetra z februára 2003. Z miest na pobreží štátu New Jersey i inde hlásili záplavy, ktoré si však nevyžiadali vážne škody.

Snehovú búrku, ktorá dostala aj prezývku Snowzilla, sprevádzali hromy a blesky a vietor dosiahol hurikánovú rýchlosť 120 kilometrov za hodinu v pobrežnom mestečku Dewey Beach v štáte Delaware a na Langleyho leteckej základni vo Virgínii, oznámila Národná meteorologická služba. Od Virgínie po New York dosahovala stála rýchlosť vetra 48 km/h s nárazmi okolo 80 km/h.

Všetko to v nedeľu vystriedali nádherná modrá obloha a slnečné svetlo – akurát pre veľkú guľovačku v Baltimore, kde na príslušnú výzvu na Facebooku reagovalo viac než 600 ľudí, dopĺňa AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia