Samovražední atentátnici zabili v Kamerune najmenej 28 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Nigérii narastá počet bombových útokov skupiny Boko Haram.
Samovražední atentátnici z extrémistickej skupiny Boko Haram už dvakrát odpálili bomby na autobusových zastávkach. Foto: SITA/AP

Yaoundé 25. januára (WebNoviny.sk) – Štyri samovražedné atentáty, ktoré sa dnes odohrali na severe afrického Kamerunu, si vyžiadali najmenej 28 obetí na životoch a 65 zranených. Podľa agentúry AP o tom dnes informoval guvernér zasiahnutej provincie Midjiyawa Bakari.

Spresnil, že dvaja z útočníkov sa odpálili na trhovisku a ďalší dvaja pri vstupoch do mesta Bodo ležiaceho v pohraničí s Nigériou. Dodal, že všetci útočníci prišli zo susednej Nigérie.

Armádny generál Jacob Kodji potvrdil útoky v Bode a uviedol, že z ich spáchania je podozrivé islamistické hnutie Boko Haram. Armáda vyslala do mesta Bodo svoje posily.

Dnešné samovražedné útoky v meste Bodo sú najnovšími incidentmi v oblasti, kde pôsobí islamistické hnutie Boko Haram, ktoré sa v minulosti prihlásilo k zodpovednosti za viacero útokov na civilné a vojenské ciele.

Na severe Kamerunu došlo k samovražedným atentátom spáchaným džihádistami naposledy 13. a 18. januára. Ich terčmi boli mešity a zahynulo pri nich spolu 16 ľudí. Dnešné atentáty v Bode tak patria k najtragickejším.

Boko Haram vedie už šesť rokov boj za vytvorenie islamistického štátu na severovýchode Nigérie. Susedné štáty vrátane Kamerunu sa vlani spojili a podnikajú proti tejto extrémistickej organizácii spoločné akcie. Konflikt sa rozšíril aj na ich územia a vyhnal z domova desaťtisíce ľudí.

Vedenie hnutia Boko Haram prisahalo vlani vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá na častiach území Iraku a Sýrie vyhlásila svoj kalifát a v posledných mesiacoch podnikla viacero veľkých teroristických útokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia