Poľsko pohrozilo vetovaním kvót na prerozdeľovanie utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci na Chorvátsko Srbských hraniciach
Utečenecká situácia na hraničných priechodoch medzi Chorvátskom a Srbskom. Foto: SITA/AP

Varšava 26. januára (WebNoviny.sk) – Poľsko v utorok pohrozilo, že bude vetovať akýkoľvek nový plán Európskej únie, na základe ktorého by jednotlivé členské štáty museli akceptovať stanovené počty migrantov. Informovala o tom agentúra AP.

Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak vyhlásil, že v prípade, ak EÚ príde s ďalším návrhom na zavedenie migračných kvót, je Varšava pripravená použiť právo veta. Podľa ministra by taký návrh únie len povzbudil ďalších utečencov k ceste do Európy.

Blaszczak tiež vyhlásil, že jeho vláda „s najväčšou pravdepodobnosťou“ počíta so zavedením dočasných hraničných kontrol. Malo by sa tak stať v júli tohto roka, keď bude Poľsko hostiť summit NATO a katolícke Svetové dni mládeže za účasti pápeža Františka.

Poľsko a ďalšie krajiny vlani odmietli plán, aby sa 120.000 migrantov, ktorí dorazili do Grécka a Talianska, rozdelilo medzi členské štáty EÚ.

Varšava však napokon súhlasila s prijatím maximálne 7000 žiadateľov o azyl. Pozícia Poľska vo veci kvót sa zostrila po nástupe novej národno-konzervatívnej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia