Vírus Zika sa objavil už aj v Európe, prenášajú ho komáre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Francúzi uzavreli park, majú dočinenia s vražednými komármi
Foto: ilustračné,Thinkstock

WASHINGTON 27. januára (WebNoviny.sk) – Americký štát Virgínia potvrdil, že osoba, ktorá sa nedávno vrátila zo zahraničia, mala pozitívny test na prítomnosť vírusu Zika, ktorý u novorodencov spôsobuje poškodenie mozgu. Informovala o tom agentúra Reuters. Predstaviteľka zdravotníctva štátu Virgínia Marissa Levinová povedala, že uvedená osoba sa vrátila z pobytu v nemenovanom štáte, kde sa vírus Zika prenášaný komármi v súčasnosti rýchlo šíri.

Levinová tiež uviedla, že rozšírenie nákazy vo Virgínii nehrozí, pretože v tomto ročnom období sa tam komáre nevyskytujú. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo v piatok v súvislosti s vírusom Zika varovanie pred cestami do lokalít, ako sú Barbados, Bolívia, Ekvádor, Guadeloupe, Guyana, Kapverdy, Samoa a Svätý Martin. Predchádzajúca výstraha obsahovala Brazíliu, Ekvádor, Francúzsku Guyanu, Guatemalu, Haiti, Honduras, Kolumbiu, Martinique, Mexiko, Panamu, Paraguaj, Portoriko, Surinam a Venezuelu.

Nakazili aj piati Protugalci aj Dán

Prvý prípad nákazy vírusom Zika zaznamenali už aj v Dánsku. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na dánske médiá. Úrady v druhom najväčšom meste krajiny Aarhus uviedli, že pozitívny test vykonali u obyvateľa Dánska, ktorý navštívil oblasť Strednej a Južnej Ameriky. Bližšie podrobnosti o prípade nezverejnili.

Nakazených vírusom Zika je aj päť Portugalcov, ktorí sa vrátili z Brazílie. Oznámil to v stredu riaditeľ portugalského Národného úradu pre zdravie Francisco Jorge. Jorge pre stanicu RTP uviedol, že je ešte jeden „veľmi pravdepodobný“, ale nepotvrdený prípad nákazy Portugalca, ktorý nedávno navštívil Kolumbiu. Riaditeľ dodal, že všetci pacienti sú dospelé osoby, ale podrobnosti neposkytol, napísala agentúra AP.

Vírus prenášajú komáre

Európski predstavitelia vyhlásili, že očakávajú prípady nákazy vírusom Zika medzi cestujúcimi či turistami – dodali však, že prenos ochorenia na miestnej úrovni je nepravdepodobný.

Nakazenie vírusom Zika, ktorý prenášajú komáre, sa u dospelých jedincov prejavuje zvýšenou teplotou alebo vyrážkami na koži. V súčasnosti sa šíri najmä v štátoch Latinskej Ameriky a Karibiku a zatiaľ naň neexistuje nijaký liek ani vakcína. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila tehotným ženám, aby prípadné plány na cestovanie do postihnutých oblastí konzultovali so svojimi lekármi.

Brazílski vedci však upozornili na súvislosť medzi šírením vírusu Zika a vysokým počtom novorodencov s nezvyčajne malou hlavou, z čoho dedukovali, že tento vírus zrejme poškodzuje ľudský plod a spôsobuje mikrocefáliu. V Brazílii už identifikovali tisíce takýchto prípadov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia