Fínsko vyhostí takmer 20 000 vlaňajších žiadateľov o azyl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Do Chorvátska dorazili ďalšie tisíce migrantov. Foto: SITA/AP

Helsinki 28. januára (WebNoviny.sk) – Fínsko očakáva, že vykáže takmer 20.000 z 32.000 migrantov, ktorí vlani požiadali o azyl. Vyhlásila to dnes vysokopostavená predstaviteľka fínskeho ministerstva vnútra. Oproti predošlým rokom ide o porovnateľný podiel, aj keď absolútny počet je tentoraz oveľa vyšší.

„Dvadsaťtisíc je odhad, s ktorým momentálne pracujeme, ale počet uchádzačov o azyl, ktorí sa rozhodnú odísť dobrovoľne, to môže zmeniť,“ uviedla dnes stála tajomníčka na ministerstve vnútra Päivi Nergová pre tlačovú agentúru Reuters. Znamená to, že z Fínska bude vykázaných okolo 62 percent žiadateľov o azyl. Pre porovnanie, v roku 2014 to bolo 56 percent, ale vtedy bolo podaných iba 3651 žiadostí o udelenie azylu.

Nergová dodala, že ministerstvo plánuje zriadiť samostatné tranzitné strediská pre tých, ktorí budú deportovaní, a pre tých, ktorí chcú odísť z krajiny dobrovoľne. Už približne 4000 žiadateľov o azyl stiahlo žiadosť dobrovoľne, vyhlásila Nergová.

Nergová informovala, že všetky žiadosti z vlaňajška by mali byť spracované do konca augusta. V rozhovore pre denník Helsingin Sanomat uviedla, že proces posudzovania žiadostí sa bude zrýchľovať tak, aby sa o osude všetkých žiadateľov mohlo rozhodnúť už skôr, a to do konca mája.

Väčšina ľudí, ktorí vlani pricestovali do Fínska, pochádza z Iraku. Na územie tejto severskej krajiny sa dostali po súši cez Rusko alebo Švédsko, ako aj trajektmi z Nemecka. Susedné Švédsko neprijme pravdepodobne polovicu z vlaňajšieho rekordného počtu 163.000 uchádzačov o azyl, či už odídu dobrovoľne alebo po donútení. Oznámila to dnes švédska vláda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia