Českí policajti vrátili Slovákovi ukradnutý miliónový violon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Česká polícia
Foto: Ilustračné, Thinkstock

Praha 28. januára (WebNoviny.sk) – Krádež mimoriadne vzácneho historického hudobného nástroja sa podarilo objasniť kriminalistom z Prahy.

Majiteľom nástroja violon, ktorého hodnotu vyčíslili odborní znalci na viac ako 10 miliónov Kč, je slovenský hudobník-kontrabasista, ktorý si neželá byť menovaný. Vlani pricestoval do českej metropoly, aby tam vystúpil v rámci festivalu Pražská jar.

Jeden zo svojich troch nástrojov – violon zo 16. storočia – nechal cez noc uzavretý v motorovom vozidle pri hoteli, ráno však zistil, že je preč. Sám podľa internetového serveru Novinky.cz konštatoval, že to bola obrovská chyba.

Violon, na ktorom zahral policajtom po jeho opätovnom prevzatí, pochádza, ako uviedol, z obdobia okolo roku 1550, teda historických časov, z ktorých sa nezachovali prakticky žiadne hudobné nástroje. Výnimočný je tento nástroj nielen vekom, ale aj archaickým a rustikálnym tvarom.

Kriminalisti zadržali podozrivého z krádeže na sklonku roka. Zadržaný sa k činu priznal, avšak uviedol, že nástroj, o ktorého hodnote nemal potuchy, už nemá u seba. S jeho pomocou ho polícia vypátrala v polovici januára.

Vzhľadom na hodnotu nástroja hrozí páchateľovi v prípade potvrdenia viny súdom hoci desať rokov za mrežami. Ide o recidivistu, ktorý bol už v minulosti 24-krát súdne trestaný za rôzne, predovšetkým majetkové trestné činy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia