Štyridsať percent Nemcov chce, aby Merkelová odstúpila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecká kancelárka Angela Merkelová dúfa, že ruský prezident Vladimir Putin sa v Moldavsku nepokúsi o rovnakú stratégiu ako na Ukrajine. Foto: SITA/AP

Berlín 31. januára (WebNoviny.sk) – Takmer 40 percent (39,9 percenta) nemeckých občanov si myslí, že kancelárka Angela Merkelová by za svoju súčasnú utečeneckú politiku mala odstúpiť. Vyplýva to z dnes zverejneného reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky inštitútu Insa pre spravodajský týždenník Focus.

Iba necelých päť percent opýtaných zastáva názor, že utečenecká politika nie je dôvod na rezignáciu. K otázke, ktorú inštitút položil prvýkrát, sa nevyjadrilo 14,9 percenta respondentov. Najkritickejší k Merkelovej sú voliči pravicovo-populistickej a protiimigrantsky zameranej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD): odchod Merkelovej požadujú dvaja z troch jej priaznivcov.

Nasledujú prívrženci strany Ľavica (odstúpenie chce 45,4 percenta), liberálov (FDP, 44 percent) a vládnucich sociálnych demokratov (SPD, 41,3 percenta). Medzi priaznivcami Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) je za jej odstúpenie jeden zo štyroch. Prieskum inštitútu Insa sa uskutočnil od 22. do 25. januára na vzorke 2047 osôb.

Ďalší prieskum realizovaný Elector Research Group podľa agentúry Reuters ukázal, že CDU a jej sesterskú Kresťanskosociálnu úniu (CSU) by volilo 37 percent Nemcov, čo je oproti vlaňajšiemu septembru pokles o päť percentuálnych bodov. Podpora SPD zostala nezmenená na 24 percentách. Do prvej trojky sa aj v tomto prieskume -, tentoraz s 11 percentami – dostala AfD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová