Poľský šéf spravodlivosti bude aj generálnym prokurátorom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poľsko - Rusko
Poľskí fanúšik počas zápasu ME vo futbale 2012 medzi Poľskom a Ruskom. Foto: SITA/AP

Varšava 29. januára (WebNoviny.sk) – Poľský Sejm schválil po búrlivej diskusii fúziu ministerstva spravodlivosti a generálnej prokuratúry krajiny.

Za príslušnú zmenu legislatívy hlasovali v noci nadnes 236 poslanci, kým proti bolo 209 zákonodarcov a siedmi sa hlasovania zdržali. Senát by sa spomínanou novelizáciou mal zaoberať ešte počas terajšieho rokovania, ktoré predĺžili až do soboty. Informácie priniesli spravodajská televízia TVN24 a tlačová agentúra APA.

Poslanci vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) majú v zákonodarnom zbore absolútnu väčšinu, vďaka čomu schválili už aj na senátnej pôde nové predpisy týkajúce sa operatívnej kontroly a sledovania osôb políciou a tajnými službami. Bezpečnostné zložky na ich základe získajú širšie právomoci, ale súčasne budú pod striktnejšou kontrolou justície. Tento návrh z dielne PiS schválil Sejm ešte 15. januára.

Opozícia má vážne námietky tak proti zlúčeniu postov ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora, ako aj proti zvýšeniu právomocí polície a tajných služieb, a to z rovnakých dôvodov, z obáv pred prípadným zneužitím.

Minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro zastával funkciu šéfa rezortu i generálneho prokurátora krajiny už pri svojom pôsobení vo vládach Kazimierza Marcinkiewicza a Jaroslawa Kaczynského v rokoch 2005-2007. Vtedy čelil kritike, že prokuratúru zneužíva na boj proti politickým konkurentom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia