Gréci a Frontex zachránili cez víkend v mori vyše 400 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

Atény 31. januára (WebNoviny.sk) – Grécka pobrežná stráž a európska agentúra pre ochranu hraníc Frontex zachránili tento víkend z Egejského mora celkovo viac než 400 ľudí. Zadržali tiež dvoch prevádzačov, oznámila pobrežná stráž. Informovala tiež o nájdení tela ďalšej obete pri ostrove Lesbos, napísala dnes agentúra DPA.

Pri západnom pobreží Turecka prišlo v sobotu pri potopení člna o život najmenej 39 migrantov, smerujúcich z tureckej provincie Canakkale na grécky ostrov Lesbos. Plavidlo krátko po vyplávaní narazilo pri pobreží okresu Ayvacik do skál a potopilo sa.

Medzi obeťami boli aj deti. Zachrániť sa podarilo 75 ľudí. Ľudia na palube podľa správ pochádzali zo Sýrie, Afganistanu a Mjanmarska.

Cesta po mori z tureckej pevniny na neďaleké grécke ostrovy je od minulého roka hlavnou trasou príchodu utečencov a migrantov do Európy. V roku 2015 takto dorazilo do Grécka viac než 850.000 ľudí a od začiatku januára tohto roka ďalších vyše 52.000, vyplýva z údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Od začiatku roka na tejto ceste zahynulo viac ako 200 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia