Väčšina úradníkov v Moskve podstúpi testy na detektore lži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Noviny, okuliare, úradník, pero
Foto: shutterstock.com

Moskva 1. februára (WebNoviny.sk) – Približne 94 percentám mestských úradníkov pracujúcim v ruskej metropole Moskva bolo nariadené absolvovať testy na detektore lži. Uviedlo to dnes vedenie mesta, ktoré však nespresnilo, čo sa stane so zvyšnými šiestimi percentami zamestnancov. Citovala ho agentúra AP.

Testy na detektore, ktorých cieľom je zintenzívnenie boja s korupciou, podstúpi v tomto roku približne 1600 moskovských úradníkov; niektorí sa podrobia tiež hlasovej analýze, spresnila námestníčka moskovského starostu zodpovedná za ekonómiu Natalija Serguninová. Rovnaké testy podstúpilo v minulom roku podľa moskovských úradov približne 1775 mestských zamestnancov.

Detektor lži meria frekvenciu srdca, krvný tlak, dýchanie a tiež vodivosť pokožky a následne určí, či testovaná osoba hovorí pravdu. Jeho výsledky sú však podľa viacerých odborníkov často plné chýb.

V indexe vnímania korupcie, ktorý každoročne zostavuje spoločnosť Transparency International (TI), zastáva Rusko aktuálne 119. miesto spomedzi 168 hodnotených krajín, čo podľa TI poukazuje na pomerne vysokú mieru korupcie.

Ruská vláda, ktorá sa momentálne borí aj s hospodárskym poklesom, sa však snaží preukazovať svoje úspechy práve v obnovenom boji s korupciou, konštatuje AP. Úsilie na tomto poli hodnotil minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin, ktorý na zasadnutí vládneho kabinetu vyzval k posilneniu protikorupčných opatrení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin