Hammond obvinil Putin, že rozdúchava občiansku vojnu v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

AMMÁN 2. februára (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin oslabuje medzinárodné úsilie o ukončenie občianskej vojny v Sýrii bombardovaním oponentov skupiny Islamský štát (IS), zameraným na posilnenie pozície sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vyhlásil to britský minister zahraničných vecí Philip Hammond, o ktorého vyjadreniach informovala agentúra Reuters.

„To, že všetko, čo robíme, podkopávajú Rusi, je pre mňa zdrojom neustáleho smútku,“ povedal Hammond pre Reuters počas pondelkovej návštevy utečeneckého tábora v Jordánsku, desať kilometrov južne od sýrskej hranice.

Intervencia Ruska v Sýrii podľa šéfa britskej diplomacie vážne narušila medzinárodné snahy o nájdenie politického riešenia krízy v Sýrii – a jej dôsledok je posilnenie militantov z IS, extrémistickej organizácie známej aj ako Dáiš.

„Rusi hovoria, že chcú zničiť Dáiš, ale nebombardujú Dáiš: bombardujú umiernenú opozíciu,“ povedal Hammond. „Menej než 30 percent ruských útokov je zameraných proti cieľom Dáišu. Ich intervencia posilňuje Dáiš v teréne – robia presný opak toho, čo tvrdia, že chcú dosiahnuť,“ dodal. Zdôraznil však, že je ťažké rozoznať, aké presné sú ciele Kremľa, pretože Putin je „úplne nevyspytateľný“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Philip HammondVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát