Nebezpečný vírus Zika sa prenáša aj sexuálnym kontaktom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Francúzi uzavreli park, majú dočinenia s vražednými komármi
Foto: ilustračné,Thinkstock

WASHINGTON 3. februára (WebNoviny.sk) – Vzácny prípad nakazenia vírusom zika prostredníctvom sexuálneho kontaktu a nie uštipnutím komára zaznamenali v utorok zdravotníci v americkom štáte Texas. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Nemenovaný pacient sa vírusom nakazil v meste Dallas a to pravdepodobne prostredníctvom sexuálneho prenosu, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Nakazená osoba však necestovala do žiadnej z krajín so zvýšeným výskytom vírusu, no jej sexuálny partner sa nedávno vrátil z Venezuely. Nijaké ďalšie detaily ohľadne tohto prípadu nie sú zatiaľ známe.

Úrady v Texase doposiaľ zaznamenali až sedem ďalších prípadov nakazenia vírusom zika, všetky ostatné osoby sa ním však nakazili práve v cudzine, spresnila BBC. Ide teda pravdepodobne o prvý prípad, kedy k nákaze došlo priamo na pôde Spojených štátov.

Zástupkyňa riaditeľa CDC Anne Schuchatová zároveň uviedla, že ide tiež o prvý prípad nakazenia „ne-cestovateľa“, s ktorým sa inštitúcia stretla. „Domnievame sa, že (vírus) nebol prenesený komárím uštipnutím, ale prostredníctvom sexuálneho kontaktu,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia