Rusko neskončí s náletmi v Sýrii, kým neporazí Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Nálety ruského letectva zasiahli aj základňu sýrskej opozičnej armády. Foto: SITA/AP

Damask/Moskva 3. februára (WebNoviny.sk) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Rusko nevidí dôvod na ukončenie svojich náletov v Sýrii. Vysvetlil, že cieľom týchto operácií je porážka teroristických organizácií Islamský štát a Front an-Nusra. „Nevidím žiadny dôvod, prečo by nálety mali prestať, kým teroristi nie sú porazení,“ vyhlásil dnes Lavrov počas návštevy v Maskate, metropole sultanátu Omán.

Rusko začalo letecké údery na ciele v Sýrii 30. septembra. Tvrdí, že mieri na islamistov, kritici však Moskvu podozrievajú z toho, že jej ide najmä o podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a preto útočí aj na umiernených povstalcov, z ktorých časť je podporovaná Západom. Ruské lietadlá počas svojej misie v Sýrii využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja.

Lavrov sa pre agentúru TASS vyjadril, že postoj viacerých delegátov sýrskej opozície na mierových rokovaniach v Ženeve je „krátkozraký“, keď podmieňujú začiatok rozhovorov sériou ultimát zahŕňajúcich ukončenie ruských náletov v Sýrii. „Zdá sa mi, že niektorí príslušníci opozície, ktorá sa vytvorila na základe zoznamu v (saudskoarabskom) Rijáde, sú príliš rozmaznaní niektorými (svojimi) darcami, napríklad Tureckom, keď zablokovali účasť kurdských zástupcov na rokovaniach,“ vyhlásil Lavrov. Pripomenul, že podľa pôvodnej dohody mali byť ženevské rokovania bezpodmienečné a inkluzívne.

Šéf ruskej diplomacie uviedol, že rozpory panujú aj v tzv. lausanneskej skupine sýrskej opozície, ktorá tiež prichádza s „ultimátami, ktoré nemajú nič spoločné so ženevským komuniké a rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254“. Tento dokument počíta s vytvorením delegácie zastupujúcej všetky prúdy sýrskej opozície, ako aj so začatím diskusie o vytvorení jednotného frontu na boj proti teroristickým formáciám. Zahŕňa tiež zastavenie paľby, riešenie humanitárnych problémov a návrhy politických reforiem, a to na základe súhlasu oboch strán sýrskeho konfliktu.

Lavrov dnes uviedol, že pokiaľ ide o zastavenie paľby, Rusko má pragmatické návrhy, o ktorých rokovalo s USA, a prediskutuje ich aj s podpornou skupinou na schôdzke v Mníchove 11. februára. Kľúčovým predpokladom pre zastavenie paľby je ukončenie pašovania cez sýrsko-tureckú hranicu, čím sa utne podpora pre povstalcov, zdôraznil Lavrov. Upozornil, že bez splnenia tejto podmienky bude zastavenie paľby len sotva možné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Lavrov
Firmy a inštitúcie Islamský štát