Obama žiada milióny USD na pomoc Portoriku s vírusom zika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Barack Obama

San Juan 8. februára (WebNoviny.sk) – Vláda prezidenta USA Baracka Obamu žiada 250 miliónov dolárov z federálnych finančných zdrojov na pomoc Portoriku, ktoré zápasí s pribúdajúcimi prípadmi nákazy vírusom zika. Guvernér Portorika, ostrovného štátu pridruženého k USA, totiž vyhlásil zdravotnícky stav núdze.

Zástupca Portorika v americkom Kongrese Pedro Pierluisi dnes oznámil, že peniaze by boli využité sčasti aj na posilnenie zdravotníckych služieb poskytovaných v Portoriku tehotným ženám. Dodal, že tieto financie by sa použili taktiež na prevenciu a zisťovanie vírusu zika.

Ostrov má 22 potvrdených prípadov vírusu prenášaného komármi. Medzi nimi sa nachádza aj tehotná žena v prvom trimestri a muž, u ktorého nastalo dočasné ochrnutie známe ako Guillainov-Barrého syndróm. Vedci predbežne dali vírus zika do súvislosti s deformáciami u novorodencov.

Americký prezident Barack Obama chce požiadať Kongres o schválenie financií pre Portoriko, ktoré by boli súčasťou celkovej požadovanej núdzovej dotácie vo výške viac ako 1,8 miliardy dolárov. Tieto finančné zdroje by sa podľa Bieleho domu mali použiť na posilnenie programu na zastavenie šírenia komárov, na urýchlenie vývoja vakcíny, vývoj testov na diagnostikovanie vírusu a na podporu tehotných žien z nízkopríjmových skupín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama