Video: V Bavorsku sa zrazili vlaky, zomrelo desať ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Bavorsku sa zrazili vlaky, hlásia obete a zranených
Foto: SITA/AP

BAD AIBLING 9. februára (WebNoviny.sk) – Nemecká polícia v stredu oznámila, že ukončila pátranie po obetiach utorkovej čelnej zrážky vlakov v Bavorsku. Súčasne poprela predchádzajúcu správu o nájdení telesných pozostatkov 11. obete. Konečná bilancia kolízie je teda desať mŕtvych a 81 zranených, uviedol hovorca bavorskej polície Andreas Guske, ktorého citovala agentúra DPA.

Hovorca tak uviedol na pravú mieru predchádzajúce vyhlásenie polície, ktoré hovorilo o nájdení tela 11. obete. Súčasne vyjadril nádej, že už nezomrie nikto z 81 zranených, z ktorých je 18 vo vážnom stave.

K zrážke dvoch prímestských osobných vlakov Meridian, v ktorých sa dovedna viezlo 150 ľudí, došlo v utorok ráno na jednokoľajovej trati pri bavorskom meste Bad Aibling, ležiacom približne 40 kilometrov juhovýchodne od Mníchova.

Obrazom: Zrážka vlakov v Bavorsku

Vlaky sa zrazili vo veľkej rýchlosti

Nehoda na trati medzi Rosenheimom a Holzkirchenom, ktorá je v tomto úseku jednokoľajná, sa stala krátko pred 6.45 h pri čističke odpadových vôd. Niekoľko vagónov jednej súpravy sa vykoľajilo. Podľa polície sú medzi mŕtvymi rušňovodiči oboch vlakov a dvaja sprievodcovia.

Vlaky sa zrazili vo veľkej rýchlosti, pričom v spomínanom úseku majú povolenú rýchlosť 100 km/h. Na mieste zasahovali stovky záchranárov a množstvo vrtuľníkov a sanitiek nielen z Bavorska, ale aj susedného Rakúska.

S odstraňovaním vrakov súprav sa s využitím ťažkej techniky začne na mieste katastrofy v stredu. V rovnaký deň tu očakávajú aj bavorského krajinského premiéra, lídra Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera.

Gauck sa o nešťastí dozvedel v Afrike

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý je aktuálne na štvordňovej oficiálnej návšteve Nigérie, sa z afrického štátu telefonicky informoval o okolnostiach, ktoré viedli k tragickému železničnému nešťastiu v spolkovej krajine Bavorsko.

Stalo sa tak pri telefonáte so spolkovým ministrom dopravy Alexandrom Dobrindtom, informovala dnes večer v Lagose hovorkyňa úradu hlavy štátu.

Ako ďalej uviedla tlačová agentúra DPA, najvyššieho nemeckého predstaviteľa šokovali správy o nešťastí. Gauck zdôraznil, že je myšlienkami s poškodenými, ich rodinami a príbuznými.

Obe koaličné strany únie, Kresťanskodemokratická únia (CDU) spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ako aj Kresťanskosociálna únia (CSU) bavorského krajinského premiéra Horsta Seehofera, zrušili v dôsledku železničnej katastrofy na stredu naplánované stranícke rokovania.

Príčinou bol zrejme ľudský faktor

Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že príčinou bolo zrejme zlyhanie ľudského faktora. Vyšetrovatelia preverujú aj fungovanie brzdného systému, ktorý má zabrániť zrážkam vlakov. Skúmajú tiež údaje z dvoch čiernych skriniek nájdených na mieste nešťastia. Tretiu sa podľa dostupných informácií zatiaľ nepodarilo nájsť.

Zrážka sa stala v zákrute na úseku trate vedúcom lesom, takže rušňovodiči nemohli včas zareagovať. Išlo o najtragickejšie železničné nešťastie v Bavorsku za uplynulých viac ako 40 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Joachim Gauck