Družica KĽDR je na obežnej dráhe, ale zrejme nefunguje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Severná Kórea
Pchjongjang o tejto misii tvrdí, že je 'ohromne úspešná'. Foto: SITA/AP

SOUL 9. februára (WebNoviny.sk) – Družica, ktorú vyniesla v nedeľu do vesmíru severokórejská raketa, je stále na obežnej dráhe okolo Zeme. Informovali o tom v utorok juhokórejské médiá, podľa ktorých však nie je jasné, či družica aj riadne pracuje. Juhokórejská agentúra Jonhap dnes informovala, že družica, ktorú do vesmíru vyniesla trojstupňová raketa, sa v nedeľu úspešne oddelila a nachádza sa na obežnej dráhe okolo Zeme.

Vypustenie rakety s družicou vyvolalo ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva, ktoré tento krok Severnej Kórey označilo za provokáciu, dôrazne ho odsúdilo a považuje ho za zastierací manéver skúšky balistickej rakety. Agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického rezortu obrany informovala, že „družica sa – zdá sa – rotuje na obežnej dráhe“, ale zrejme nepracuje tak, ako by mala.

Pchjongjang však o tejto misii tvrdí, že je „ohromne úspešná“. Podľa jeho družica Kwangmjongsong-4 sa na obežnú dráhu dostala asi desať minút po vypustení rakety z kozmodrómu Sohe. V dôsledku najnovšieho vývoja na Kórejskom polostrove v nedeľu mimoriadne zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá rozhodne odsúdila najnovšie kroky KĽDR a avizovala sprísnenie sankcií voči severokórejskému režimu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un