Na následky cholery zomrelo v Afrike za krátku dobu 550 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Haiti, cholera
Haiti Foto: SITA/AP

Nairobi 9. februára (Webnoviny.sk) – Už 550 obetí si do konca januára vyžiadala epidémia cholery, ktorá sa šíri na juhu a východe Afriky. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

Podľa správy na choleru ochorelo od vlaňajška doteraz celkovo 42.000 ľudí, a to v Etiópii, Južnom Sudáne, Keni, Malawi, Mozambiku, Tanzánii, Ugande a Zimbabwe.

Osobitne komplikovaná je situácia v Tanzánii, kde sa cholera od mája 2015 rozšírila už do 21 z 30 správnych jednotiek. Zdravotníci tiež upozorňujú, že epidémia sa v regióne neustále znova objavuje, aj keď sa epidémiu dočasne podarí zlikvidovať, navyše zasiahla geograficky značné územie.

Ochorenie sprevádza obvykle vracanie a silné hnačky spôsobujúce dehydratáciu organizmu. Masívna strata tekutín v organizme môže v niektorých prípadoch viesť k úmrtiu už v priebehu niekoľkých hodín.

Mimoriadny význam má v boji s cholerou osveta, dodržiavanie hygienických predpisov a dezinfekcia. Ochorenie bakteriálneho pôvodu sa nezriedka šíri infikovanou vodou či potravinami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov