Moskva likviduje pouličné stánky, obyvatelia sa hnevajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moskva likviduje pouličné stánky, obyvatelia sa hnevajú
Foto: SITA/AP

Moskva 10. februára (WebNoviny.sk) – Rozhodnutie moskovskej radnice likvidovať pouličné stánky vyvolalo kritiku zo strany aktivistov, politických komentátorov, a najmä radových občanov, informovala dnes agentúra AP.

Moskovčania si totiž zvykli na rýchle nákupy potravín, čerstvého pečiva, novín, kvetov, kebabov či príslušenstva do mobilov alebo na kávu v pouličnej kaviarničke. Odporcovia búrania upozorňujú, že táto situácia bude mať negatívne následky pre malých podnikateľov a v mnohých prípadoch aj dohru na súde. Podľa prívržencov to však zlepší výzor ulíc ruskej metropoly. Súhlas s búraním dal aj úrad hlavného architekta, ktorý zdôrazňoval najmä záujem o estetizáciu životného prostredia.

S búraním sa začalo v noci na utorok na niekoľkých miestach, väčšinou v centre Moskvy. Šlo o stánky a obchodné pavilóny, ktoré boli príslušnými orgánmi označené za potenciálnu hrozbu pre okoloidúcich, keďže boli postavené svojpomocne a mnohokrát tesne nad vedením elektriny, vody či plynu. Časť zo stánkov navyše bola postavená bez príslušného povolenia.

Rozhodnutie o búraní stánkov bolo prijaté 8. decembra. Na zozname objektov určených na likvidáciu je 104 stánkov. Primátor Moskvy Sergej Sobjanin na svojej stránke na sieti VKontakte Moskovčanom sľubuje, že miesta, kde stánky stáli, budú upravené a skrášlené. Pôvodným majiteľom radnica ponúkne obchodné priestory na iných miestach.

Viacerí majitelia kioskov si robili nádeje, že úrady k demontáži nepristúpia, preto nevyviezli svoj tovar a niektorí po začatí búracích prác dokonca zostali vo svojom obchodíku. Na sociálnych sieťach sa objavili informácie, že v takýchto obchodoch došlo aj k rabovaniu. Ďalších obchodníkov podporili ich zákazníci podpisovaním petícií za zachovanie obchodníka, ktoré najmä na sídliskách plnili funkciu

Moskovčania svoj nesúhlas s rozhodnutím radnice prejavili aj na sociálnych sieťach, kde písali o „apokalypse“, „demolácii“ či „ruinách“ v centre mesta. Svoje stanoviská doplnili aj fotografiami. Primátor Sobjanin sa do boja s pouličnými stánkami pustil v roku 2010, keď bol vymenovaný za primátora. Len za posledné dva roky bolo na území Moskvy zbúraných vyše 2000 stánkov, informoval ruský denník Gazeta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Sobjanin