Hollande vyzval Rusko, aby prestalo kryť prezidenta Asada

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Slovensko prišiel francúzsky prezident Hollande, privítal ho Kiska
Prezident Francúzskej republiky Francois Hollande počas prijatia prezidentom SR Andrejom Kiskom v Prezidentskom paláci. Bratislava, 19. jún 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

PARÍŽ 12. februára (WebNoviny.sk) – Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval Rusko, aby prestalo ubližovať civilistom v Sýrii. Hollande ďalej zopakoval požiadavku na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby sa vzdal moci. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Žiadam zastavenie ruských akcií, pretože máme tisícky ľudí, ktorí prišli kvôli bombardovaniu o domov,“ uviedol vo štvrtok v rozhovore po zmenách vo francúzskom vládnom kabinete. „Musíme zabezpečiť, aby Bašár Asad odišiel od moci,“ dodal. Asad podľa jeho slov masakruje svojich vlastných ľudí, k tomu mu pomáha Moskva.

Hlava štátu ďalej ocenila nového francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Marca Ayraulta, ktorý v tejto funkcii nahradil Laurenta Fabiusa. Ayrault je ako bývalý premiér podľa prezidenta dostatočne skúsený na prevzatie francúzskej agendy v otázkach Sýrie.

Hollande vymenoval vo štvrtok v rámci reorganizácie vlády za nového ministra zahraničných vecí bývalého premiéra Jeana-Marca Ayraulta. Ayrault (66), umiernený veterán Socialistickej strany (PS), nahradil vo funkcii Laurenta Fabiusa, ktorý na vlaňajšom parížskom summite o klimatickej zmene pomohol dosiahnuť prelomovú dohodu a zohral dôležitú úlohu pri vyjednávaniach o jadrovej dohode s Iránom. Fabius odchádza na post predsedu ústavného súdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bašár AsadBaššár al-AsadFrançois HollandeFrancois Hollande