Medvedev: Medzi Ruskom a Západom je nová studená vojna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev na tlačovej konferencii na ekonomickej škole v Skolkove. Foto: SITA/AP

Mníchov 13. februára (WebNoviny.sk) – Medzi Ruskom a Západom je „nová studená vojna“, vyhlásil dnes počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie ruský premiér Dmitrij Medvedev.

„Skĺzli sme do obdobia novej studenej vojny… Politika NATO voči Rusku zostáva nepriateľská… Takmer denne sme označovaní za najväčšiu hrozbu voči NATO ako celku, alebo jednotlivo voči Európe, Amerike či iným krajinám. Medzitým skutočné hrozby, ktoré existujú v našom malom svete, a dúfam, že tomu rozumiete, spočívajú v niečom celkom inom,“ povedal ruský premiér, ktorého citovala agentúra DPA.

Jeho slová zazneli tri dni po tom, čo šéf NATO Jens Stoltenberg oznámil, že aliancia zvýši svoju prítomnosť v Čiernom mori. Podľa agentúry AP sa Medvedev vyjadril aj k vojne v Sýrii. Odmietol obvinenia, že ruské letectvo bombarduje civilistov. Podľa neho o tom neexistujú dôkazy.

Medvedev hovoril aj o hrozbe terorizmu a príleve utečencov do Európy. „V prestrojení za utečencov stovky a tisíce extrémistov prenikajú do iných krajín… Niekedy ide o ľudí s odlišnou kultúrou, ktorí by chceli získať výhody a nič nerobiť. Existuje reálna hrozba zničenia jednotného hospodárskeho priestoru, následne kultúrneho priestoru a dokonca samotnej európskej identity,“ varoval Medvedev.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij MedvedevJens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy