K útoku na somálske lietadlo sa prihlásila skupina aš-Šabáb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Explózia na palube prinútila lietadlo núdzovo pristáť
Výbuch zanechal v trupe veľkú dieru. Foto: SITA/AP

Mogadišo 13. februára (WebNoviny.sk) – Somálska extrémistická skupina aš-Šabáb sa dnes prihlásila k výbuchu nálože na palube lietadla A321 somálskej leteckej spoločnosti Daallo Airlines so sídlom v Dubaji letiaceho do Džibutska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bojovník aš-Šabábu „vykonal leteckú operáciu ako odvetu za zločiny spáchané koalíciou západných križiakov a ich spravodajskými službami proti moslimom Somálska,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré militanti rozoslali formou emailovej správy.

K výbuchu na palube lietadla aerolínií Daallo došlo 2. februára asi 15 minút po štarte z Mogadiša. Napriek tomu, že explózia vytvorila v trupe asi metrovú dieru, pilotovi sa podarilo bezpečne pristáť opäť v somálskej metropole.

Na palube lietadla sa nachádzalo 75 ľudí, jedna osoba zahynula a niekoľko sa zranilo. Úrady v neďalekom meste Balad lokalizovali na zemi pozostatky muža, údajne bombového atentátnika, ktorý podľa predpokladov vypadol z diery v lietadle spôsobenej výbuchom. Muž mal najprv letieť s aerolíniami Turkish Airlines

Somálsko čelí povstaniu islamistickej extrémistickej skupiny aš-Šabáb, ktorá je zodpovedná za mnoho krvavých útokov po celej krajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Aš-Šabáb