Islamský štát údajne použil yperit proti Kurdom v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: SITA/ AP

Amsterdam 15. februára (WebNoviny.sk) – Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zaútočili vlani na kurdských bojovníkov v Iraku yperitom – jedovatou chemickou bojovou látkou, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného diplomata. Podľa neho išlo o prvý známy prípad použitia chemických zbraní v Iraku od pádu režimu Saddáma Husajna.

Zdroj z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdil, že laboratórne testy preukázali prítomnosť yperitu po tom, čo vlani v auguste ochorelo na bojisku približne 35 kurdských bojovníkov, uviedol Reuters.

Kurdi boli údajne zasiahnutí yperitom počas bojov proti IS juhozápadne od mesta Arbíl, metropoly irackej autonómnej oblasti Kurdistan.

Podľa Reuters ale OPCW nezverejní informáciu, kto použil yperit. Ako však povedal nemenovaný diplomat, výsledky potvrdili, že chemické zbrane použili militanti z IS.

OPCW vlani októbri oznámila, že yperit bol v roku 2015 použitý v susednej Sýrii. IS tam podobne ako v Iraku kontroluje časť územia, na ktorom vyhlásil kalifát.

Odborníci sa domnievajú, že yperit pochádza buď z nedeklarovaných sýrskych chemických zásob, alebo sa militanti naučili, ako ho vyrobiť a ako ho použiť pri útoku raketami alebo mínometmi.

Iracký chemický arzenál bol prevažne zničený počas vlády Saddáma Husajna, hoci americkí vojaci počas okupácie Iraku v rokoch 2003-2011 našli časť starej chemickej munície.

Sýria sa vzdala svojich chemických zbraní – vrátane zásob yperitu – pod medzinárodným dohľadom po tom, čo v roku 2013 pri útoku sarinom na damaskom predmestí zahynuli stovky civilistov. Západ z útoku obvinil vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorá to však popiera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát