Únia zriadi núdzový lekársky zbor, zasiahne v prípade krízy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záchranári
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 16. februára (WebNoviny.sk) – Európska únia zriaďuje európsky lekársky zbor (European Medical Corps), ktorý by mal v núdzových situáciách prispieť k účinnejšej mobilizácii lekárskych a zdravotných tímov a vybavenia v rámci EÚ, aj mimo nej. Ako priblížila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR, prostredníctvom zboru môžu členské štáty EÚ a iné európske krajiny, ktoré sa na systéme podieľajú, dať k dispozícii lekárske tímy a vybavenie pre rýchle nasadenie ešte predtým, ako núdzová situácia nastane. Vďaka tomu bude možné reagovať rýchlejšie a predvídateľnejším spôsobom.

Lekársky zbor by mohol podľa Európskej komisie zahŕňať núdzové lekárske tímy, expertov v oblasti verejného zdravia a expertov v oblasti medicínskej koordinácie, mobilné laboratóriá pre biologickú bezpečnosť, lekárske evakuačné lietadlá a tímy pre logistickú podporu. „Cieľom európskeho lekárskeho zboru je zaistiť omnoho rýchlejšiu a efektívnejšiu reakciu EÚ v prípade prepuknutia kríz v oblasti zdravia. Musíme sa poučiť z reakcie na epidémiu eboly, kde hlavným problémom bola mobilizácia lekárskych tímov,“ uviedol komisár Christos Stylianides.

Rámec pre európsky lekársky zbor je súčasťou novej európskej kapacity pre reakcie na núdzové situácie, známej aj ako „dobrovoľné zoskupenie“, vytvorenej v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Do dobrovoľného zoskupenia doteraz prispeli svojimi tímami a vybavením Belgicko, Česká republika, Fínsko, Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Španielsko, Švédsko a Holandsko.

Hlavný problém, ktorý sa vyskytol počas reakcie na vypuknutie epidémie vírusu ebola, spočíval v nedostatočne rýchlom nasadení zdravotníckych pracovníkov, preto nastali problémy aj v oblasti logistiky a riadenia. Nemecko a Francúzsko koncom roka 2014 navrhli iniciatívu biele prilby, ktorá položila základy lekárskeho zboru. Európsky lekársky zbor je teraz súčasťou európskej kapacity pre reakcie na núdzové situácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia