Sýrske sily a Kurdi dobyli niekoľko obcí na severe Sýrie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurdské protesty majú obete
Američanmi vedené nálety v Sýrii vytlačili bojovníkov Islamského štátu na okraj kurdského mesta Kobani. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyjadril obavy, že Kobani v najbližšom čase ´padne´ do rúk IŠ a dodal, že skupina sa nedá poraziť iba leteckými náletmi (Turecko-sýrske hranice, 8. októbra 2014). Foto: SITA/AP

Bejrút 16. februára (WebNoviny.sk) – Sýrskym vládnym silám a prevažne kurdskej povstaleckej koalícii sa na severe Sýrie podarilo obsadiť viacero oblastí, ktoré doteraz ovládali islamistické oddiely. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovali, že vládne jednotky sa zmocnili dedín Achras a Miskán v severosýrskej provincii Aleppo.

Príslušníci Demokratických síl Sýrie – koalície arabských a kurdských povstaleckých skupín – dobyli mesto Tall Rifaat, ktoré bolo jednou z bášt povstalcov v provincii Aleppo. Obsadili aj neďalekú dedinu Kfar Nasa, ležiacu južne od Tall Rifaatu. Demokratické sily Sýrie zahŕňajú aj kurdské milície nazývané Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) a sýrske arabské skupiny, ktoré doteraz bojovali na severe Sýrie proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

Sýrske vládne sily za podpory ruských lietadiel spustili začiatkom februára mohutnú ofenzívu v provincii Aleppo, čo malo za následok prerušenie mierovej konferencie o Sýrii vo švajčiarskej Ženeve. V dôsledku sústredeného vojenského tlaku povstalci na severe Sýrie prišli o časť dobytých území. Terčom útokov vládnych a ruských síl však nie sú len džihádisti, ale aj civilisti, pozície umiernenej opozície a infraštruktúra.

Posledné z takýchto útokov sa odohrali v pondelok, keď pri náletoch na školy a nemocnice na severe Sýrie prišlo o život takmer 50 ľudí. Ľudskoprávni aktivisti zo zodpovednosti za ne obvinili Rusko, ktoré však svoju vinu rozhodne odmietlo. Turecko, ktoré stojí na strane sýrskej opozície a časti protivládnych povstalcov, dnes – aj v súvislosti s pondelkovými útokmi – obvinilo Rusko z páchania vojnových zločinov a vyostrovania občianskej vojny v Sýrii.

V súvislosti s pondelkovou eskaláciou európski a americkí lídri vyzvali všetky strany konfliktu v Sýrii vrátane Turecka a Ruska, aby sa snažili znížiť napätie a nepodporovať stupňovanie násilností.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať