Na pristávajúce lietadlo s pápežom ktosi namieril laser

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František
Kapitán o piatkovej udalosti okamžite v súlade s platnými predpismi upovedomil kontrolnú vežu v hlavnom meste Mexika. Foto: SITA/AP

MEXIKO 17. februára (WebNoviny.sk) – Lietadlo, v ktorom sa viezol pápež František, zasiahol počas príletu do Mexika laserový lúč. O minulotýždňovom incidente dnes informovala talianska letecká spoločnosť Alitalia. Na pristávajúce lietadlo s pápežom ktosi namieril zo zeme laser.

Kapitán o piatkovej udalosti okamžite v súlade s platnými predpismi upovedomil kontrolnú vežu v hlavnom meste Mexika. Incident sa zaobišiel bez zranení a lietadlo s Františkom prichádzajúce z Kuby bezpečne pristálo v mexickej metropole. Päťdňovú návštevu Mexika pápež končí práve dnes.

Úrady zaisťujúce bezpečnosť leteckej dopravy majú čoraz väčšie obavy z prípadov namierenia príručných laserových ukazovadiel na dopravné lietadlá. Len vlani americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) zaznamenal okolo 5400 takýchto prípadov; počas jednej novembrovej noci zasiahli lasery 20 lietadiel letiacich ponad USA a americké teritóriá, uviedla agentúra Reuters.

Ožiarenie laserom môže viesť k strate pozornosti, roztržitosti, dočasnému oslepeniu, poškodeniu zraku a dezorientácii pilotov. Oslepenie pilota môže byť veľmi nebezpečné najmä vo fáze priblíženia, pristátia, vzletu a odletových manévrov lietadiel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František