Útok v Ankare spáchal Sýrčan, ktorý prišiel s utečencami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ankara
Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že zodpovednosť za útok v Ankare nesú militanti zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Foto: Cihan News Agency via AP

ISTANBUL 18. februára (WebNoviny.sk) – Turecké úrady zadržali v súvislosti so stredajším útokom v Ankare štrnásť podozrivých osôb, informoval vo štvrtok turecký premiér Ahmet Davutoglu. Uviedol tiež, že útok na vojenské autobusy spáchaný bombou nastraženou v aute má na svedomí Sýrčan s prepojením na kurdské polovojenské oddiely v Sýrii.

Davutoglu súčasne vyhlásil, že zodpovednosť za útok nesie aj sýrska vláda, ktorá podporuje kurdské polovojenské oddiely v Sýrii. V súvislosti s tým vyzval spojencov, aby prestali poskytovať podporu kurdským povstalcom, a avizoval odvetu Turecka proti kurdským silám, ktoré sú za atentátom v Ankare.

K zodpovednosti za útok sa doteraz nikto neprihlásil

Podľa tureckého provládneho denníka Yeni Šafak je páchateľom stredajšieho útoku Salih Necar, ktorý zrejme prišiel do Turecka s utečencami zo Sýrie. Pri vstupe do krajiny mu odobrali odtlačky prstov, vďaka čomu ho polícia teraz identifikovala, napísali noviny na svojej webovej stránke (yenisafak.com). Zdroj svojej informácie neprezradili a bezprostredne sa ho nepodarilo potvrdiť, uviedla tlačová agentúra DPA.

Útok, ktorý si vyžiadal najmenej 28 obetí a 61 zranených, sa odohral v stredu podvečer v čase dopravnej špičky v centre Ankary, neďaleko sídla parlamentu a generálneho štábu tureckej armády. Podľa informácií z generálneho štábu tureckej armády 30 zo zranených už opustili nemocnicu, stav zvyšných 31 osôb je stabilizovaný a podrobujú sa liečbe.

Podľa Erdogana sú za útokom Kurdi

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že napriek odmietaniu zodpovednosti zo strany kurdských predstaviteľov, dôkazy získané tureckými úradmi svedčia o tom, že za stredajším atentátom v Ankare sú kurdské polovojenské oddiely zo Sýrie. Erdogan počas dnešnej návštevy na generálnom štábe tureckej armády pred novinármi vyhlásil, že stredajší útok medzinárodnému spoločenstvu znova ukazuje silné prepojenie medzi zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK) pôsobiacou v Turecku a polovojenskými oddielmi sýrskych Kurdov.

Turecko už dlho tvrdí, že kurdské milície v Sýrii a PKK sú jednou a tou istou teroristickou skupinou. Nalieha preto na Spojené štáty ako spojencov Kurdov, aby takisto uznali, že kurdské polovojenské oddiely v Sýrii sú teroristické, podobne ako PKK, ktorá figuruje na americkom zozname teroristických organizácií. Washington však kurdské oddiely v Sýrii podporuje, keďže sa ukázali ako najúčinnejšia sila schopná vytlačiť jednotky extrémistického Islamského štátu (IS) z obsadených území. Spojené štáty preto nátlak Turecka odmietajú.

Kurdi sa tešia aj podpore Ruska, ktoré dnes prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí odsúdilo stredajší teroristický útok v Ankare ako barbarský zločin, pre ktorý neexistuje ospravedlnenie. Zdôraznilo, že organizátori útoku sa musia zodpovedať pred súdom. Moskva okrem toho uviedla, že „tento incident opäť poukazuje na nutnosť jednoty všetkých štátov v boji proti medzinárodnému terorizmu“.

Turci podnikli nálety na PKK na severe Iraku

Turecké sily uskutočnili v noci zo stredy na štvrtok rozsiahlu bojovú operáciu na severe Iraku, kde podnikli nálety na pozície v Turecku zakázanej PKK. Terčom lietadiel bol skupina 60-70 príslušníkov PKK, medzi ktorými boli aj členovia jej vedenia. Nálety trvali údajne vyše hodiny a odohrali sa v oblasti Haftanin na severe Iraku.

K tejto bojovej operácii došlo iba niekoľko hodín po tom, ako výbuch bomby nastraženej v aute usmrtil v Ankare. V súvislosti so stredajším útokom v Ankare prezident Erdogan zrušil svoju návštevu Azerbajdžanu, kam mal odcestovať vo štvrtok, a Davutoglu ešte v stredu zrušil svoju cestu do Bruselu.

K stredajšiemu útoku došlo v situácii, keď v Ankare stále platia prísne bezpečnostné opatrenia, a to v súvislosti so samovražednými útokmi z 10. októbra 2015, keď dvojica atentátnikov odpálila výbušniny na svojich telách v dave ľudí, ktorí sa zišli na mierovej demonštrácii. O život vtedy prišlo 101 osôb a ide tak o atentát s najvyšším počtom obetí v novodobých dejinách Turecka.

Po stredajšom atentáte turecká rada pre televízne vysielanie uvalila zákaz na vysielanie záberov z miesta útoku, čo je však v Turecku v takýchto prípadoch obvyklé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie PKK Strana kurdských pracujúcich