Do Donbasu dorazila ďalšia údajná humanitárna pomoc z Ruska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Ukrajinu dorazil ďalší ruský konvoj s pomocou
Ruské kamióny doviezli na východ Ukrajiny humanitárnu pomoc pre bojujúcich povstalcov. Rusko, 12. septembra 2014. Foto: SITA/AP

Moskva/Doneck 18. februára (WebNoviny.sk) – Nákladné autá ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dopravili dnes do Donecka a Luhanska ďalšiu údajnú humanitárnu pomoc pre civilistov. Informovala o tom tlačová služba ministerstva s tým, že ide o prvý kontingent pomoci z Ruska od začiatku tohto kalendárneho roku.

Nákladné autá z Ruska dopravili do Donecka a Luhanska viac ako 1000 ton nákladu, ktorý tvorili potraviny a lieky, ale aj učebnice či vybavenie pre hasičské zbory. Náklad vyložili v sklade, odkiaľ ho budú distribuovať, a to v prvom rade medzi sociálne zariadenia v oboch republikách vyhlásených proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Po vykládke sa autá vydali na spiatočnú cestu do Rostovskej oblasti na juhu Ruska.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že pri prechode hraníc z Ruska do Donbasu nedošlo k žiadnym incidentom. Ako spresnilo ruské ministerstvo, táto kolóna bola od augusta 2014 v poradí už 49. vypravenou z Ruska na pomoc Donbasu, kam sa takto dostalo viac ako 58.000 ton humanitárnej pomoci.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol začiatkom apríla 2014, keď odporcovia prozápadného vedenia v Kyjeve, ktoré nahradilo Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča, obsadili štátne budovy v Donecku a Luhansku a neskôr tam vyhlásili ľudové republiky. Vládne sily tam potom spustili takzvanú protiteroristickú operáciu. Boje vlani niekoľkokrát utíchli – vždy po podpísaní dohody o prímerí. Začiatkom februára však znova vypukli s novou silou. Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadal vyše 9000 obetí na životoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia