Pápež naznačil povolenie antikoncepcie kvôli vírusu zika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František
Pápež František Foto: SITA/AP

Rím 19. februára (WebNoviny.sk) – Pápež František naznačil, že ženy ohrozené vírusom zika sa môžu prípadne chrániť pred počatím aj antikoncepciou, nemôžu však prerušiť tehotenstvo. Medzi týmito dvoma spôsobmi je podľa jeho slov jasný morálny rozdiel. Informovala o tom agentúra AP.

František zmieneným tvrdením odpovedal na otázku, či možno považovať interrupcie alebo antikoncepciu za „menšie zlo“ v prípade konfrontácie s vírusom zika, ktorý sa veľmi rozšíril najmä v Brazílii, kde sa viacerým nakazeným ženám narodili deti s abnormálne malými hlavami.

Rýchle šírenie vírusu zika spôsobilo, že niektoré krajiny Latinskej Ameriky tamojšie ženy vyzvali, aby sa otehotneniu vyhýbali. Ozvali sa tiež viaceré skupiny obhajujúce právo na interrupcie, ktoré tamojšie vlády vyzvali, aby zmiernili veľmi prísne reštriktívne zákony platiace v tomto prevažne katolíckom regióne.

Cirkev podľa slov pápeža môže v takýchto prípadoch odpustiť umelú antikoncepciu, interrupcie však z debaty František celkom vylúčil. „Potrat nie je menším zlom, je to zločin,“ povedal pápež. „Zobrať jeden život na úkor záchrany iného, to robí mafia. Je to zločin. Je to absolútne zlo… Na druhej strane, vyhýbanie sa tehotenstvu, nie je absolútnym zlom. V niektorých prípadoch, ako je napríklad tento (prípad ziky),“ dodal.

Vírus zika sa rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s ním vyhlásila nedávno stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František