Pápež František vyzval na celosvetový zákaz trestu smrti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František navštívil USA
Počas necelého týždňa stráveného v USA má František navštíviť tri veľké americké mestá - Washington, New York a Filadelfiu. Foto: SITA/AP

Vatikán 21. februára (WebNoviny.sk) – Pápež František v nedeľu vyzval katolíckych politikov po celom svete, aby sa zasadili za úplný zákaz trestu smrti. Podľa Františka by sa počas prebiehajúceho Svätého roku milosrdenstva, ktorý slávi katolícka cirkev, nemali vykonávať žiadne popravy, uviedla agentúra AP.

Turistom a pútnikom zhromaždeným na vatikánskom Námestí svätého Petra pápež povedal, že piate prikázanie desatora „Nezabiješ“ má absolútnu platnosť a vzťahuje sa na vinných i nevinných. „Apelujem na svedomie tých, ktorí vládnu, aby sa snažili o dosiahnutie medzinárodného konsenzu ohľadne zrušenia trestu smrti. A navrhujem všetkým tým medzi nimi, ktorí sú katolíci, aby urobili odvážne a príkladné gesto: aby sa počas tohto Svätého roku milosrdenstva nevykonávali nijaké popravy,“ vyhlásil František.

Takzvaný Svätý rok milosrdenstva sa začal 8. decembra 2015 a potrvá do 20. novembra tohto roku. Pápež vo svojom dneškom vystúpení zdôraznil, že dokonca aj „kriminálnici majú nedotknuteľné právo na život“. Moderné spoločnosti podľa neho disponujú dostatočnými prostriedkami na trestanie zločincov a nie sú odkázané len na vykonávanie popráv. Podľa Františka je tiež v mnohých oblastiach sveta potrebné zlepšiť životné podmienky väzňov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František