Samovražedný útok v Damasku neprežili desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

DAMASK 21. februára (WebNoviny.sk) – Viac ako 140 ľudí prišlo v nedeľu o život pri sérii bombových útokov v oblastiach Sýrie, ktoré kontrolujú jednotky verné prezidentovi Bašárovi al-Asadovi. K útokom na okraji Damasku a v meste Homs sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), uviedla agentúra DPA.

Najmenej 83 ľudí bolo zabitých a vyše 180 utrpelo zranenia pri výbuchoch v meste Sajjída Zajnab južne od sýrskej metropoly Damask. K explóziám došlo neďaleko uctievanej svätyne miestnych väčšinových šiitov. Neďaleko mešity sa odpálili dvaja samovražední atentátnici, navyše tam explodovalo auto s ukrytými výbušninami. Útoky sa stali v popoludňajších hodinách a boli namierené voči trhu so zeleninou.

K výbuchom pri Damasku došlo len niekoľko hodín po tom, čo podľa SOHR najmenej 59 ľudí zahynulo pri výbuchoch dvoch náloží v stredosýrskom meste Homs. Došlo k nim v štvrti Zahra obývanej menšinou alavitov, z ktorej pochádza aj sýrsky prezident Baššár al-Asad.

K útokom v oboch lokalitách sa prostredníctvom sociálnych médií prihlásili sunnitskí militanti z organizácie IS. Pravdivosť vyhlásení nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, avšak podľa DPA korešpondovali s obdobnými vyhláseniami IS z posledných mesiacov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Baššár al-Asad
Firmy a inštitúcie Islamský štát