Brazília bude kvôli vírusu zika sterilizovať komáre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komár
Foto: ilustračné, Thinkstock.

Brazília 23. februára (WebNoviny.sk) – Brazília plánuje bojovať proti vírusu zika ožarovaním samčekov komárov gama lúčmi, aby ich tak sterilizovala a zastavila šírenie vírusu. Ten podľa predpokladov vedcov spôsobuje deformácie u novorodencov. Informácie priniesla v pondelok tlačová agentúra Reuters.

Vírus zika prenášajú komáre druhu Aedes aegypti. Prístroj nazývaný žiarič už používajú na obmedzenie množstva ovocných mušiek na portugalskom ostrove Madeira. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok oznámila, že zaplatí prepravu prístroja do mesta Juazeiro v štáte Bahia na severovýchode Brazílie, len čo tamojšia vláda vydá povolenie na dovoz.

„Je to metóda na obmedzenie rozmnožovania, podobá sa plánovaniu rodičovstva u ľudí,“ uviedol Kostas Burtzis, molekulárny biológ z laboratória MAAE na likvidáciu škodlivého hmyzu. Brazília sa snaží zničiť komáre druhu Aedes aegypti, ktoré už spôsobili epidémiu horúčky dengue a najnovšie šíria vírus zika. Vírus spájajú s alarmujúcim výskytom prípadov novorodencov, ktorí prišli na svet s abnormálne malými hlavami.

Hrozí, že nová epidémia odradí záujemcov od olympijských hier, ktoré sa budú konať v auguste v Riu de Janeiro. Brazílska nezisková organizácia Moscamed bude chovať týždenne 12 miliónov komárov a potom ich pomocou žiariča sterilizuje kobaltom-60, rádioaktívnym izotopom. Sterilné (neplodné) komáre potom vypustia do cieľových oblastí, aby sa párili s divo žijúcimi samičkami. Tie nakladú vajíčka, ktoré neprinesú žiadnych potomkov.

Proti vírusu zika zatiaľ neexistuje žiaden liek ani očkovacia látka a je už rozšírený vo vyše 30 krajinách, väčšinou v Južnej a Severnej Amerike. Jediným spôsobom na zvládnutie vírusu je tak zníženie populácie komárov, dodala agentúra Reuters.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia