Islamský štát dostal za kresťanov niekoľkomiliónové výkupné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

Bejrút 23. februára (WebNoviny.sk) – Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) dostala výmenou za prepustenie skupiny asýrskych kresťanov unesených pred rokom v Sýrii niekoľkomiliónové výkupné. Predstavitelia sýrskej kresťanskej obce a opozície, na ktorých sa odvoláva agentúra AP, o tom v pondelok informovali po oslobodení posledných zhruba 40 z celkovo 230 zajatcov.

Júnán Táliá zo skupiny Asýrska demokratická organizácia (ADO) pre AP uviedol, že IS požadoval za unesených kresťanov 18 miliónov amerických dolárov (16,3 mil. eur), v priebehu následného vyjednávania sa však podarilo túto sumu znížiť. Konečné číslo však podľa vlastných slov nepozná. Riaditeľ organizácie Asýrska sieť pre ľudské práva so sídlom v Štokholme Osama Edward informoval, že poslednú prepustenú skupinu tvorí 42 kresťanov, prevažne mladých žien a detí.

Nemenovaný predstaviteľ sýrskej kresťanskej obce v tejto súvislosti informoval o celosvetovej kampani, v rámci ktorej zbierali príspevky na účet v severoirackom Arbíle. „Zaplatili sme veľa peňazí, milióny dolárov, ale nie 18 miliónov… Zaplatili sme menej ako polovicu tejto sumy,“ povedal pod podmienkou zachovania anonymity. Ten istý zdroj doplnil, že stále je neznámy osud piatich Asýrčanov, ktorí zmizli počas minuloročných únosov extrémistami z IS.

Poslednú prepustenú skupinu mali previezť do mesta Tall Tamr na severovýchode Sýrie. Riaditeľ Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdul Rahmán tvrdí, že asýrska cirkev spolu s podnikateľmi vyplatila výkupné vo výške 25-30 miliónov dolárov (22,7-27,2 mil. eur), podmienky dohody však majú zostať utajené, aby na jej stranu nepadlo podozrenie z podporovania terorizmu.

Dnes prepustení rukojemníci IS boli súčasťou skupiny 230 asýrskych kresťanov, ktorých extrémisti zajali vlani vo februári po tom, ako rozvrátili asýrske komunity žijúce v údolí rieky Chábúr v provincii Hasaka na severovýchode Sýrie. Podľa ADO k prepusteniu poslednej skupiny asýrskych kresťanov došlo po rokovaniach vedených najvyšším asýrskym kňazom v severnej Sýrii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát