Do Európy sa tento rok priplavilo už 110 000 utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Ženeva 23. februára (WebNoviny.sk) – Vyše 110.000 utečencov a migrantov prišlo už od začiatku tohto roka do Európy cez Stredozemné more. Uviedla to v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), ktorú citovala agentúra Reuters.

Najmenej 102.500 z týchto osôb sa doplavilo k niektorému z gréckych ostrovov vrátane Samosu, Kosu či Lesbosu. Ďalších 7500 migrantov a utečencov dorazilo v tomto období do Talianska. „Viac ako 410 migrantov a utečencov zároveň počas rovnakej doby prišlo o svoje životy, pričom najnebezpečnejšou aj naďalej pretrváva východná stredomorská trasa, zodpovedná za 321 úmrtí,“ dodala IOM.

Uvedený počet migrantov predstavuje obrovský nárast oproti minulému roku, keď hranicu 100.000 prekonali migranti a utečenci až na konci júna. Hovorca IOM Itayi Viriri dodal, že príchody migrantov a utečencov vzrástli aj napriek veľmi zlému počasiu, ktoré panovalo v uplynulých dňoch na trase vedúcej z Líbye do Talianska.

Migranti, ktorí prichádzajú do Talianska, sú často vo veľmi zlom stave, pretože sú počas cesty vystavovaní násiliu zo strany pašerákov z Líbye, dodala IOM.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia