Donald Trump jednoznačne ovládol kľúčovú Nevadu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Najhorúcejší kandidát na republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump. Foto: SITA/AP

LAS VEGAS 24. februára (WebNoviny.sk) – Uchádzač o prezidentskú nomináciu americkej Republikánskej strany Donald Trump má za sebou nepretržitú sériu troch víťazstiev v straníckych primárkach.

Najnovšie s výrazným náskokom triumfoval v utorkových volebných zhromaždeniach republikánov v štáte Nevada, píšu svetové tlačové agentúry. „Víťazíme, víťazíme, víťazíme… a čoskoro začne víťaziť, víťaziť, víťaziť naša krajina,“ vyhlásil Trump po zverejnení prvých predbežných výsledkov utorňajších nevadských primárok.

Triumfom v Nevade si zaistil silnú pozíciu pred supervolebným 1. marcom

Súčasne vyjadril nádej, že si bude môcť už čoskoro nárokovať oficiálnu republikánsku nomináciu na novembrové prezidentské voľby. „Čakajú nás úžasné dva mesiace… A možno, priatelia, nebudeme potrebovať ani tie dva mesiace,“ povedal Trump svojim jasajúcim priaznivcom zhromaždeným v kasíne v nevadskom Las Vegas.

Podľa čiastkových výsledkov za Trumpa hlasovalo v Nevade približne 42,4 percenta voličov. Na druhom mieste skončil Marco Rubio s 24,2 percentami a tretie miesto s tesným odstupom patrí Tedovi Cruzovi so ziskom 23,5 percenta hlasov. Veľkú podporu zaznamenal Trump medzi konzervatívnymi evanjelikálnymi kresťanmi a hispánskymi voličmi.

Kontroverzný miliardár Donald Trump – profitujúci z rozšírenej nespokojnosti voličov s tradičnou politikou dominantných strán – si triumfom v Nevade zaistil silnú pozíciu pred budúcotýždňovým supervolebným utorkom: republikánski uchádzači si 1. marca zmerajú sily v nominačných súbojoch vo vyše desiatke štátov.

Prisľúbil zachovanie Guantánama

Trump po vyhlásení výsledkov nevadských primárov vyhlásil, že v prípade, že by sa stal prezidentom USA, ponechá otvorené vojenské väzenie pre osoby podozrivé z terorizmu na americkej základni Guantánamo na Kube.

„Naplníme to tam množstvom zlých chlapíkov,“ povedal Trump svojim priaznivcom deň po tom, ako americký demokratický prezident Barack Obama predstavil dnes plán na uzatvorenie väznice Guantánamo.

Zopakoval tiež svoj prísľub postaviť múr pozdĺž celých americko-mexických hraníc. Výstavbu bariéry, ktorá by mala zastaviť nelegálnu migráciu, by podľa neho malo zaplatiť Mexiko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDonald Trump