Amnesty International kritizuje prístup EÚ k migračnej kríze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Londýn 28. februára (WebNoviny.sk) – Európska únia sa príliš zameriava na obmedzovanie prílevu migrantov, pričom zlyháva pri prijímaní humanitárnych opatrení, ktoré by mohli predísť tisícom tragických úmrtí. Uvádza sa to vo výročnej správe medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) o stave ľudských práv vo svete.

Len od začiatku tohto roka vstúpilo na územie EÚ vyše 110.000 osôb utekajúcich pred chudobou či vojnovými konfliktami v africkom alebo blízkovýchodnom regióne, píše agentúra AP. Približne 400 ľudí zahynulo cestou do Európy počas plavby na vratkých plavidlách.

„Zlyhávajúca utečenecká stratégia EÚ sa stále zameriava udržanie ľudí (migrantov) mimo EÚ namiesto toho, aby zabezpečila ich bezpečný prechod do Európy, čím by sa mohli zachrániť tisíce životov,“ píše sa v správe Amnesty.

Krajiny EÚ „poväčšine váhali alebo aktívne bránili možným riešeniam“ zameraným na rozdeľovanie migrantov, konštatuje okrem iného správa AI. Iba veľmi málo úsilia sa podľa Amnesty vykonalo aj v otázke hľadania legálnych možností na to, aby sa migranti mohli vyhnúť nebezpečnej morskej trase do Európy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Amnesty International