V Česku potvrdili dva prípady nebezpečného vírusu Zika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komár
Predpokladaný prenášaš vírusu zika - komár Aedes aegypti. Foto: SITA/AP

PRAHA 25. februára (WebNoviny.sk) – České ministerstvo zdravotníctva potvrdilo výskyt vírusu Zika v Českej republike. Zachytené boli dva prípady. Nakazení sú turisti: muž strávil istý čas na Martiniku, žena v Dominikánskej republike. Ich liečba prebieha ambulantne, uviedol dnes podľa servera Novinky.cz na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Svatopluk Němeček.

Okrem ministra vystúpili na tlačovej konferencii aj riaditeľka Nemocnice Na Bulovke Andrea Vrbovská a primárka jej infekčného oddelenia Hana Roháčová. Pacienti sú podľa Roháčovej v dobrom stave. Vírus sa u nich prejavil horúčkou, bolesťou svalov, hlavy a vyrážkami. Žena má 49 rokov muž 58. Zo svojich dovoleniek sa vrátili v polovici februára. Žena nie je tehotná a nehrozí preto riziko pre plod.

Mužom, ktorí sa vracajú z rizikových oblastí, však lekári neodporúčajú najmenej štyri týždne po návrate nechránený pohlavný styk. V prípade nákazy sa táto lehota predlžuje na šesť mesiacov. Český minister zdravotníctva ľuďom odporučil, aby zvážili, či musia cestovať do rizikových oblastí. Zároveň pripomenul, že dovolenku môžu stráviť rovnako dobre v Európe, severských krajinách či v ČR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia