V Sýrii stíchnu zbrane, zloží ich sto ozbrojených skupín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Ľudskoprávna organizácia SOHR so sídlom v Londýne uviedla, že vládne sily mierne postúpili na severnom okraji Homsu. Foto: Komsomolskaya Pravda via AP

Damask/Rijád 26. februára (WebNoviny.sk) – Veľká väčšina ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii oznámila, že bude rešpektovať prímerie, ktoré má vstúpiť do platnosti dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ). Podľa agentúry Reuters však nie je jasné, či niektorá z povstaleckých skupín prímerie podporiť odmietla.

Hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny, známa pod názvom Najvyšší rokovací výbor (HNC), podľa agentúry DPA oznámila, že k prímeriu sa pripojí 97 frakcií, ktoré zároveň vytvorili spoločný vojenský orgán.

Z podmienok dohody o prímerí v Sýrii vyplýva, že jednotlivé ozbrojené skupiny boli povinné dnes do 12.00 h miestneho času (11.00 h SEČ) oznámiť buď Spojeným štátom, alebo Rusku, či budú pokoj zbraní dodržiavať.

Dohoda o „zastavení nepriateľských akcií“ v Sýrii, ktorú vypracovali Spojené štáty a Rusko, sa netýka extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), sýrskej odnože al-Káidy nazývanej Front an-Nusra ani žiadnych iných milícií, označených Bezpečnostnou radou OSN za teroristické skupiny.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že všetky strany sýrskeho konfliktu, ktorých sa týka dohodnuté prímerie, sú pripravené ho dodržiavať. Takúto informáciu podľa neho dostala Moskva. Podľa agentúry Reuters šéf Kremľa na schôdzke s predstaviteľmi Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) uviedol, že mierový proces v Sýrii bude ťažký, ale neexistuje žiadna iná alternatíva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin