Bojovníci Islamského štátu zaútočili na mesto Tal Abjad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
V sýrskom meste Tal Abjad na hranici s Tureckom sa opäť bojuje. Foto: SITA/AP

BERÚT 27. februára (WebNoviny.sk) – Bojovníci extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v sobotu vtrhli do mesta Tal Abjad v severnej Sýrii, ktorého sa v júli minulého roka zmocnili kurdskí povstalci. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na hovorcu Sýrskych demokratických síl tvorených prevažne Kurdmi.

Boje v Tal Abjade pri sýrsko-tureckej hranici sa podľa neho začali po polnoci z piatka nadnes a stále pokračujú. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii potvrdila, že v Tal Abjade sa opäť bojuje.

Spravodajská agentúra Amak spriaznená s IS hlásila „prekvapivý útok“ militantov v severnej časti sýrskej provincie Rakka, kde sa nachádza i uvedené mesto, vo svojej správe však neuviedla žiadne podrobnosti. Hovorca Sýrskych demokratických síl Talál Silú sa pre AP vyjadril, že bojovníci tejto povstaleckej skupiny by mali svoju „operáciu“ v Tal Abjade zavŕšiť ešte v priebehu dneška.

V Sýrii začalo v noci z piatka na sobotu platiť prímerie medzi vládnymi a povstaleckými silami, ktoré sa však nevzťahuje na extrémistické skupiny, ako sú IS alebo sýrska odnož al-Káidy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát