Čínsky pastor neodstránil kríž z kostola, dostal 14 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kostol
Foto: SITA/Michal Burza

Peking 28. februára (WebNoviny.sk) – Na 14 rokov väzenia za protizákonnú činnosť vrátane korupcie a narušovania spoločenského poriadku odsúdili čínskeho pastora, ktorý sa vzoprel nariadeniu vlády odstraňovať kríže zvrchu kostolov. Jeho manželka dostala za podobný trestný čin 12 rokov. Napísala o tom dnes agentúra AP.

Súd v provincii Če-ťiang na východe Číny odsúdil v piatok kňaza menom Pao Kuo-chua a jeho ženu Sing Wen-siang po tom, čo skonštatoval, že manželská dvojica nabádala veriacich, aby podpísali petíciu vláde. Obžalovaní tým narušovali spoločenský poriadok, uvádza provinčný denník Če-ťiang ž‘-pao (Zhejiang Daily).

Manželov obvinili aj z toho, že členov svojej náboženskej obce podviedli výzvou na peňažné dary. Zozbieranú finančnú hotovosť v hodnote 336.000 dolárov potom podľa súdu minuli na kúpu áut a iných vecí pre osobnú potrebu.

V provincii Če-ťiang, kde žije rozsiahla kresťanská komunita, dali úrady v priebehu posledných dvoch rokov odstrániť zvrchu kostolov už stovky krížov. Podľa oficiálneho stanoviska vraj tieto kresťanské symboly porušujú stavebné normy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať