Česko bude finančne podporovať výnimočne nadané deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, Thinkstock

Praha 28. februára (WebNoviny.sk) – Od tohtoročného septembra sa v Českej republike zmení podpora nadaných detí: najnovšie budú mať všetky nárok na finančný príspevok na rozvíjanie svojho talentu, napísal dnes na svojej webovej stránke Český rozhlas.

V Česku je takýchto nadaných detí momentálne takmer 1400. Novela školského zákona, ktorá začne platiť 1. septembra 2016, im tiež umožní študovať podľa individuálneho vzdelávacieho plánu a absolvovať stáže na iných školách.

„Ľudia, ktorí majú vyššie IQ, sa väčšinou nedokážu tak veľmi spoločensky začleniť, cítia sa napríklad ako úplní outsideri,“ myslí si jeden študent pražského Mensa gymnázia, citovaný Českým rozhlasom.

Rozdiel vo výučbe nadaných žiakov je podľa názoru ďalšieho opýtaného – učiteľa zemepisu – veľký. „Študenti viac o veciach premýšľajú. Pýtajú sa neustále a na všetko.“

Podľa novely školského zákona budú mať všetky deti nárok na finančnú podporu. Vypočíta sa podľa stupňa ich nadania, ktorý určuje pedagogicko-psychologická poradňa.

Podľa hovorkyne českého ministerstva školstva Jarmily Balážovej sa počet výnimočne nadaných žiakov príliš nemení. „V roku 2015 sme mali na základných školách 998 (takýchto) žiakov, na stredných 356 a na konzervatóriách 30 žiakov,“ povedala Balážová pre Český rozhlas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia