Švédi si pripomínajú 30. výročie zavraždenia Olofa Palmeho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Olof Palme
Bývalý švédsky premiér Olof Palme. Foto: archívne, SITA/AP

Štokholm 28. februára (WebNoviny.sk) – Obyvatelia Švédska si dnes pripomínajú 30. výročie zavraždenia premiéra Olofa Palmeho, ktoré šokovalo celú krajinu a zostáva dodnes neobjasnené. Spomienkové podujatia v Štokholme otvoril terajší švédsky premiér Stefan Löfven položením venca k Palmeho hrobu a počas dňa majú pokračovať v jednom z miestnych kultúrnych centier, informuje agentúra AP.

Ľudia pri príležitosti výročia kladú kvety aj priamo na mieste vraždy v centre Štokholmu, kde Palmeho z bezprostrednej blízkosti zastrelil neznámy muž. Švédske médiá zverejňujú vo veľkom články o živote a politickej kariére tohto sociálnodemokratického politika, ktorý je považovaný za jedného z najcharizmatickejších lídrov v tamojších dejinách.

Polícia medzitým apelovala na verejnosť, aby poskytla prípadné nové informácie, ktoré by mohli prispieť k objasneniu Palmeho vraždy.

Olof Palme sa narodil 30. januára 1927 v Štokholme, dožil sa 59 rokov. Stál na čele vlády dovedna 11 rokov: v rokoch 1969-76 a 1982-86. Patril k najznámejším európskym sociálnym demokratom a bol známy napríklad aj svojím ostrým nesúhlasom s vojnou Spojených štátov vo Vietname.

Palme zahynul 28. februára 1986 na ulici v centre Štokholmu, kde ho v neskorých večerných hodinách strelil do chrbta neznámy muž. Vtedajší premiér sa so svojou manželkou Lisbet vracal domov z kina pešo, bez osobnej ochranky. Vrah z miesta činu ušiel.

Ako podozrivého zo spáchania tohto činu zatkli a v roku 1989 v prvej inštancii aj odsúdili obyvateľa Štokholmu Christera Petterssona. Rozsudok však pri revízii procesu zrušili a Petterssona oslobodili pre nedostatok dôkazov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Stefan Löfven