Veľvyslanci EÚ v Rusku si uctili zavraždeného Borisa Nemcova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
Boris Nemcov (na fotografii) patril 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa. Vladimir Putin jeho vraždu odsúdil a nariadil vyšetrovanie pod prezidentskou kontrolou. Podľa Putina môže ísť o nájomnú vraždu, ktorá má byť provokáciou pred plánovaným protivládnym protestom, ktorý mal Nemcov viesť. Foto: SITA/AP

Moskva 28. februára (WebNoviny.sk) – Veľvyslanci krajín EÚ v Rusku vyjadrili dnes poctu tamojšiemu opozičnému politikovi Borisovi Nemcovovi, ktorý sa stal pred rokom obeťou vraždy.

Agentúra AP informuje, že diplomati EÚ navštívili neformálny pamätník na moste v centre Moskvy, kde neznámy páchateľ zastrelil Nemcova krátko pred polnocou 27. februára 2015. Ešte v sobotu, teda v deň prvého výročia, miesto vraždy navštívil aj veľvyslanec USA v Rusku John Tefft.

Desaťtisíce Rusov si uctili v sobotu pamiatku Nemcova spomienkovým pochodom ulicami Moskvy a hoci organizátori museli zvoliť inú trasu, mnohí z účastníkov následne prišli na most pri miestnom kremli, aby tu položili kvety. Ďalšie kytice pribudli pri dnešnej návšteve európskych veľvyslancov.

Francúzsky veľvyslanec v Rusku Jean-Maurice Ripert označil za „dôležité uctiť si človeka, ktorý sa nebál povedať to, čo povedať musel“. „A samozrejme, toto je niečo, za čo EÚ bojuje. Bojujeme za seba i za ostatných,“ cituje Riperta AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris Nemcov