Tisíce Poliakov prišli do Gdanska podporiť Lecha Walesu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protest na podporu Lecha Walesu
Podľa polície sa na demonštrácii podporujúcej Lecha Walesu zúčastnilo 15.000 ľudí. Gdansk, 28. február 2016. Foto: SITA/AP

Gdansk 28. februára (WebNoviny.sk) – Tisíce ľudí sa dnes zišli v lodeniciach v Gdansku, kolíske poľského hnutia Solidarita, aby podporili jeho niekdajšieho lídra a exprezidenta Lecha Walesu, ktorý čelí opätovným obvineniam zo spolupráce s tajnou políciou v období komunizmu. Informovala o tom agentúra AP.

Poľský Ústav pamäti národa zverejnil nedávno dokumenty, podľa ktorých mal Walesa za peniaze spolupracovať s nenávidenými bezpečnostnými zložkami v rokoch 1970-76, teda predtým, ako v roku 1980 založil Solidaritu, hnutie, ktoré vzišlo z robotníckych protestov a ktoré pomohlo ukončiť komunistický režim. Walesa tvrdí, že tieto dokumenty sú falošné.

„Dosiahli sme slobodu a Lech Walesa bol naším vodcom. Nič to nezmení,“ povedala zhromaždenému davu Henryka Krzywonosová, ďalšia kľúčová postava štrajkov a protestov z roku 1980. Za Walesu, ktorý stále žije v Gdansku, sa k demonštrantom prihovorila jeho manželka Danuta. Zdôraznila, že jej manžel nikdy nikomu neukrivdil a nebral žiadne peniaze.

Stúpencov Walesu rozhnevala súčasná konzervatívna vláda, ktorú obviňujú zo snahy pošpiniť odkaz ikony poľskej demokracie. Dnešné zhromaždenie v Gdansku sa konalo deň po väčšom protivládnom proteste vo Varšave, ktorého účastníci tiež vyjadrovali podporu Walesovi.

Organizátori odsúdili „falzifikovanie dejín“ s argumentom, že aj v prípade, ak by Walesa v 70. rokoch podpísal dokumenty o spolupráci, nezmenšuje to jeho zásluhy a historickú úlohu, ktorú zohral pri pokojnom zvrhnutí komunizmu.

„Prišli sme sem, aby sme Walesovi povedali, že mu ďakujeme za slobodné Poľsko a za nekrvavú transformáciu,“ povedal miestny aktivista Radomir Szumelda. „Ďakujeme vám za Poľsko bez sovietskej armády… žiadne spisy ani politická objednávka nemôžu zničiť tento symbol.“

Mnohí z prítomných adresovali ostré slová predsedovi vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawovi Kaczynskému, dlhoročnému Walesovmu protivníkovi. Walesova manželka ho označila za „malého človiečika, ktorý stojí za touto vládou“.

Podľa polície sa na demonštrácii zúčastnilo 15.000 ľudí, informoval server wp.pl.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lech Walesa